Kamerstuk 33750-VII-43

Wijziging van de Wet financiering politieke partijen voor transparantie bij lokale partijen in consultatie

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 18 december 2013
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-VII-43.html
ID: 33750-VII-43

Nr. 43 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2013

Met deze brief stel ik u ervan op de hoogte dat ik de Wijziging van de wet financiering politieke partijen voor financiële transparantie bij lokale partijen in openbare consultatie heb gebracht. Hiermee voldoe ik aan mijn toezegging om dit wetsvoorstel voor het einde van 2013 openbaar te maken. Naast de openbare internetconsultatie heb ik de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen om advies gevraagd.

In het kader van de voorbereiding van dit wetsvoorstel heb ik Necker van Naem de opdracht gegeven om een onderzoek uit te voeren naar de wijze waarop politieke partijen in het decentraal bestuur zijn georganiseerd en hoe zij hun (financiële) administratie hebben ingericht. Dit onderzoek stuur ik u bijgaand toe1.

Voorts informeer ik u hierbij over de stand van zaken met betrekking tot een drietal toezeggingen die ik gedaan heb tijdens de plenaire behandeling van de Wet financiering politieke partijen in de Eerste Kamer.

Dit betreft ten eerste de toezegging om de verhouding tussen de Wijziging van de Wet financiering politieke partijen voor financiële transparantie bij lokale politieke partijen en het ook voor lokale politieke partijen geldende giftenreglement van de Wet financiering politieke partijen bezien. Dit giftenreglement heeft geen meerwaarde ten opzichte van de voorgestelde regelgeving. Om de politieke partijen niet onnodig te belasten met administratieve lasten heb ik ervoor gekozen om het giftenreglement uit het wetsvoorstel te schrappen.

De tweede toezegging betreft het in overweging nemen om de landelijke Commissie van toezicht financiën politieke partijen ook toezicht te laten houden op de naleving van de nog vast te stellen wetgeving voor het lokale niveau. Ik heb ervoor gekozen om deze commissie dezelfde taken en bevoegdheden te geven die de commissie op het landelijke niveau heeft.

De derde toezegging betreft het onderzoeken van de mogelijkheid om instrumentondersteuning voor lokale politieke partijen ten behoeve van financiële rapportage bij de voorbereiding van het wetsvoorstel te betrekken. Op het moment dat ik het wetsvoorstel aanbied aan de Tweede Kamer zal ik u hierover nader informeren.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk