Kamerstuk 33750-VI-8

Amendement van het lid Segers waarin wordt voorgesteld om vanaf 1 januari 2014 de kosten van politie-inzet bij voetbalwedstrijden door te belasten.

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 31 oktober 2013
Indiener(s): Gert-Jan Segers (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-VI-8.html
ID: 33750-VI-8

10,7 %
89,3 %

CDA

PvdD

50PLUS

VVD

SP

GL

D66

PvdA

Bontes

PVV

CU

SGP


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID SEGERS

Ontvangen 31 oktober 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 31 Nationale Politie worden het uitgavenbedrag en het ontvangstenbedrag verhoogd met € 15 000 (x € 1.000).

Toelichting

In het regeerakkoord van Rutte 1 is afgesproken dat er een voorstel zou komen voor de doorberekening van veiligheidskosten voor vergunningplichtige commerciële evenementen van incidentele aard. In aanvulling daarop is in het begrotingsakkoord 2012 afgesproken dat de kosten van politie-inzet bij voetbalwedstrijden zullen worden doorbelast. Hiermee zou twee keer 30 mln euro gemoeid zijn.

Deze taakstelling van in totaal € 60 mln. is in de begroting voor 2013 ingevuld door efficiency-maatregelen binnen de politie en/of het eigen vermogen van de politie. In de nieuwe begroting voor 2014 ziet het kabinet echter af van de invoering van beide evenementenheffingen waardoor de efficiencytaakstelling voor de politie permanent is gemaakt. In plaats van extra capaciteit voor de politie als gevolg van de evenementenheffing is er hierdoor juist sprake van een structurele bezuiniging op de politie.

Volgens het kabinet is het in rekening brengen van de kosten van politie-inzet aan organisatoren van veelal gratis en voor iedereen toegankelijke evenementen lastig uitvoerbaar. Bij de resterende betaalde evenementen is politie-inzet op het evenemententerrein meestal niet nodig. Dit is echter niet het geval bij het betaald voetbal. De politie-inzet is daar weliswaar verminderd in de stadions, maar rond de stadions en wedstrijden is deze inzet nog steeds buiten proportioneel. Buiten de stadions is de overheid primair verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. Maar van de samenleving mag niet gevraagd worden dat er zo’n grote onbetaalde claim op de inzet van politie capaciteit wordt gelegd die ten koste gaat van andere belangrijke taken van de politie en zo duidelijk gerelateerd is aan wedstrijden in het betaald voetbal.

Met dit amendement wordt daarom voorgesteld om vanaf 1 juli 2014 de kosten van de politie-inzet bij voetbalwedstrijden wel door te belasten. Gekozen is voor 1 juli zodat er voldoende tijd is voor een wettelijke grondslag en de wijziging niet midden in het seizoen valt. Voor de opbrengst wordt daarom voor 2014 uitgegaan van 15 mln euro. De opbrengst wordt ingezet voor extra budget voor de politie. Indiener beoogd ook de meeropbrengst vanaf 2015, wanneer voor het eerst over een compleet begrotingsjaar de kosten voor politie-inzet kunnen worden doorbelast, ook te bestemmen voor de politie.

Segers