Kamerstuk 33750-V-60

Afschrift van de brief aan de Europese Commissie over de herinvoering van de binnengrenscontrole tijdens de Nuclear Security Summit

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 26 februari 2014
Indiener(s): Fred Teeven (staatssecretaris justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-V-60.html
ID: 33750-V-60

Nr. 60 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 februari 2014

Op 24 en 25 maart a.s. vindt in het World Forum in Den Haag de Nuclear Security Summit (NSS) plaats. De minister van Buitenlandse Zaken heeft u in zijn brief van 21 februari jl. geïnformeerd over de maatregelen en activiteiten die in dit kader door de overheid worden uitgevoerd. Een van de maatregelen is de tijdelijke herinvoering van grenstoezicht aan de Schengenbinnengrens op grond van artikel 23(1) en 24 van de Schengengrenscode. Met deze brief wil ik u nader informeren over de uitvoering van deze maatregel.

De herinvoering van controles aan de binnengrens zal op een flexibele basis door de grensbewakingsautoriteiten worden uitgevoerd. Dit betekent dat de Koninklijke Marechaussee en de Zeehavenpolitie op basis van informatie en dreiging op bepaalde grensovergangen en bepaalde tijdstippen persoonscontroles zullen uitvoeren. De Koninklijke Marechaussee en de Zeehavenpolitie kunnen in de periode 14 tot 28 maart 2014 grenscontroles gaan uitvoeren aan de binnengrenzen met België en Duitsland, op de waterwegen én op de aangewezen luchthavens (Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde) bij de gates van inkomende intra-Schengenvluchten. Deze controles worden steekproefsgewijs en op basis van vooraf verzamelde informatie van de Koninklijke Marechaussee, de politie of andere ketenpartners, buitenlandse autoriteiten en internationale organisaties uitgevoerd.

Bij de landsgrenzen in het oosten en zuiden van Nederland zal de Koninklijke Marechaussee de controles samen met internationale partners als de Duitse Bundespolizei en de Belgische Federale Politie uitvoeren.

Door de grenscontroles op flexibele basis en informatiegestuurd uit te voeren wordt getracht het normale verkeer en de reizigers zo min mogelijk te hinderen.

Op grond van de raadplegingsprocedure zoals bepaald in de Schengengrenscode heb ik het Europees parlement, de Justitie- en Binnenlandse Zaken Raad (JBZ), het Grieks Voorzitterschap en de Europese Commissie op 6 februari jl. schriftelijk geïnformeerd over mijn besluit tot herinvoering van de binnengrenscontrole. Een afschrift van deze brief treft u bijgaand aan1.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven