Kamerstuk 33750-B-8

SCP-rapport Maten voor gemeenten 2013

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 5 december 2013
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-B-8.html
ID: 33750-B-8

Nr. 8 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 december 2013

Hierbij doe ik u toekomen het rapport Maten voor gemeenten 2013 – Prestaties en uitgaven van de lokale overheid in de periode 2006–20111. Het rapport is in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties door het Sociaal en Cultureel Planbureau opgesteld.

De hoofdlijnen van het rapport

Het rapport betreft een analyse van de gemeentelijke prestaties (productie) in relatie tot de gemeentelijke uitgaven. Het rapport verschijnt jaarlijks en kijkt over een reeks van jaren terug, ditmaal over de periode 2006–2011. In deze periode stijgen, gecorrigeerd voor inflatie, de uitgaven van gemeenten voor de onderzochte taakvelden met gemiddeld 0,9% per jaar. In het laatste jaar van de periode vertoonden de uitgaven een forse daling van 3,8%. De productie ofwel het aantal concreet verleende diensten van gemeenten steeg in deze periode gemiddeld met bruto 0,2% per jaar. Op de meeste beleidsterreinen namen de uitgaven sneller toe dan de productie. Op veel terreinen waar de uitgaven sneller stijgen dan de productie is er ook sprake van kwaliteitsverbetering. De sterkste verbeteringen ziet het SCP bij veiligheid, cultuur en openbare gezondheidszorg.

Betekenis van het rapport

Het rapport levert met zijn focus op prestaties een nuttige aanvulling op de bestaande, vaak financieel georiënteerde informatie over de gemeentelijke overheid. Tegelijk moet worden geconstateerd dat het rapport veelal slechts in beperkte mate aanleiding geeft tot het trekken van concrete beleidslessen. Om de bevindingen in het rapport een bredere verspreiding te geven op een toegankelijke wijze is dit jaar voor het eerst een factsheet opgesteld waarin de uitkomsten op een bondige en beeldende wijze worden weergegeven2. In overleg met het SCP wordt bezien of en zo ja hoe deze jaarlijkse monitor van gemeentelijke prestaties kan worden voortgezet.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk