Kamerstuk 33750-A-59

Maatregelen en optimaliseren van het truck parkeren

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 13 december 2013
Indiener(s): Melanie Schultz van Haegen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-A-59.html
ID: 33750-A-59

Nr. 59 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 december 2013

In de brief aan uw Kamer van 25 november 20111 inzake uitkomsten BO MIRT is onder andere aandacht geschonken aan de problematiek die zich ten aanzien van het truck parkeren op en nabij verzorgingsplaatsen langs belangrijke corridors voordoet.

Naast een beperkte uitbreiding van parkeercapaciteit op het hoofdwegennet wordt de oplossing vooral gezocht in het stimuleren dat nieuwe private parkings op het onderliggend wegennet worden ontwikkeld en dat de private parkings beter worden benut voor lang verblijf.

In de boven aangehaalde brief is aangegeven dat op termijn ook een parkeertarief op verzorgingsplaatsen op het hoofdwegennet voor lang parkerende vrachtauto’s overwogen zou kunnen worden. Het afgelopen jaar is door DHV onderzocht of dit mogelijk en effectief is als flankerende maatregel om de gewenste beweging richting parkeren op private parkings in gang te zetten.

In deze brief wil ik u op hoofdlijnen informeren over de uitkomsten van het onderzoek en de daaraan gekoppelde besluitvorming. Tevens informeer ik u over de steun aan een Nederlands initiatief voor de ontwikkeling van een informatiedienst voor truck parkeren.

Onderzoek reguleren parkeerduur

Uit het onderzoek van DHV is duidelijk geworden dat een beperking van de verblijfsduur op draagvlak kan rekenen maar dat de transportsector gekant is tegen een parkeerheffing indien dit niet gepaard gaat met extra faciliteiten. Een wettelijke beperking van de verblijfsduur geeft een duidelijk signaal richting de branche dat de verzorgingsplaats bedoeld is voor een kort verblijf. De maatregel past in de lijn die met de genoemde brief is ingezet.

Voor een beperking van de verblijfsduur is een (beperkte) wetswijziging, in de vorm van aanpassing van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990 noodzakelijk. Op grond hiervan kan op borden een maximum parkeerduur worden vermeld. Binnenkort zal het wetgevingstraject dat hiervoor nodig is worden gestart.

Subsidie doorontwikkeling informatiedienst

Het (tijdig) vinden van een geschikte parkeerplaats is voor veel chauffeurs een probleem. Het ontbreken van informatie over beschikbare parkeerplaatsen leidt ertoe dat de beschikbare capaciteit onvoldoende efficiënt wordt benut. Bij het onder druk zoeken naar een parkeerplaats wordt er op verkeerde plekken geparkeerd, zoals op vluchtstroken, waardoor gevaarlijke verkeersituaties ontstaan.

De veiligheid van chauffeurs en lading is ook vaak onnodig in het geding omdat private parkings met betere beveiliging (op OWN) onvoldoende worden gebruikt.

Deze problemen zijn efficiënt aan te pakken met een informatiedienst over het actuele en verwachte aantal vrije parkeerplaatsen en voorzieningen voor veiligheid en services. Zonder zo’n dienst blijven veilige keuzes door chauffeurs en hun opdrachtgevers moeilijk.

Teneinde te bevorderen dat een dergelijke dienst binnen afzienbare tijd van de grond komt heb ik aan een drietal Nederlandse bedrijven een subsidie van ieder € 100.000 verleend voor de opschaling van een innovatieve informatiedienst (Parkcr).

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus