Kamerstuk 33698-8

Amendement van het lid Paulus Jansen over het schrappen van de drempel van € 36,- voor het voorleggen van een geschil aan de Huurcommissie

Dossier: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte in verband met de modernisering en vereenvoudiging van de werkwijze van de huurcommissie

Gepubliceerd: 28 januari 2014
Indiener(s): Paulus Jansen (SP)
Onderwerpen: huisvesting huren en verhuren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33698-8.html
ID: 33698-8

18,7 %
81,3 %

GL

CDA

PVV

PvdA

VVD

SGP

PvdD

Bontes

SP

D66

CU

50PLUS


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID PAULUS JANSEN

Ontvangen 28 januari 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel II, onderdeel E, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «drie leden» vervangen door: twee leden.

2. Het voorgestelde derde lid vervalt.

3. In het vijfde lid wordt «De bedragen, genoemd in het derde en vierde lid, kunnen» vervangen door: Het bedrag, genoemd in het vierde lid, kan.

Toelichting

Geschillen over een bedrag van minder dan € 36,– (per jaar) zullen veelal een principieel karakter hebben, de huurder maakt immers een afweging tussen de hoogte van de leges en de mogelijke opbrengst van een gewonnen zaak.

Door het schrappen van de mogelijkheid om geschillen in dit soort situaties aan de Huurcommissie voor te leggen zullen huurders als enige rechtsgang de kantonrechter overhouden, waardoor de financiële drempel sterk verhoogd wordt. Ook de maatschappelijke kosten van kantonrechterzaken zijn aanzienlijk hoger dan bij geschillenbeslechting door de huurcommissie.

Een tweede reden om de voorgestelde drempel te laten vervallen is dat geschillen bijna altijd betrekking hebben op complexmatige verhuur, dus over tientallen tot honderden woningen, waardoor een bedrag van € 36 per huurder feitelijk gaat om een geschil over honderden tot duizenden euro’s.

P. Jansen