Gepubliceerd: 10 februari 2014
Indiener(s): Stef Blok (minister zonder portefeuille binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (VVD)
Onderwerpen: huisvesting huren en verhuren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33698-13.html
ID: 33698-13
Origineel: 33698-2

Nr. 13 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 11 februari 2014

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel II komt onderdeel C te luiden:

C

In artikel 7, eerste lid, wordt «een natuurlijke persoon of een rechtspersoon is.» vervangen door: een huurder of een verhuurder is. Het bedrag van dat voorschot en die vergoeding dat voor de huurder wordt vastgesteld, geldt eveneens voor de verhuurder die door het verstrekken van bij ministeriële regeling te bepalen gegevens aantoont dat hij een natuurlijke persoon is.

B

In artikel II komt onderdeel D te luiden:

D

In artikel 8 wordt «een natuurlijke persoon of een rechtspersoon is.» vervangen door: een huurder of een verhuurder is. Het bedrag van dat voorschot en die vergoeding dat voor de huurder wordt vastgesteld, geldt eveneens voor de verhuurder die door het verstrekken van bij ministeriële regeling te bepalen gegevens aantoont dat hij een natuurlijke persoon is.

Toelichting

Met deze nota van wijziging wordt beoogd om het bedrag van het voorschot en de vergoeding (oftewel het legesbedrag) dat voor de huurder bij algemene maatregel van bestuur wordt vastgesteld eveneens te laten gelden voor de verhuurder die door het verstrekken van bij ministeriële regeling te bepalen gegevens aantoont dat hij een natuurlijke persoon is. Voor de gegevens waarmee de verhuurder kan aantonen dat deze een natuurlijke persoon is, kan gedacht worden aan de huurovereenkomst en een uittreksel uit het kadaster of het handelsregister. Met deze voorgestelde wijziging wordt voorkomen dat kleine particuliere verhuurders te maken krijgen met een te grote lastenverhoging. Tevens wordt hiermee tegemoet gekomen aan het beoogde doel van het voorstel van wet, de vereenvoudiging van de werkwijze van de huurcommissie.

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok