Gepubliceerd: 5 maart 2013
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33565-2.html
ID: 33565-2

Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers te wijzigen in verband met de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en de pensioenrichtleeftijd en in verband met enkele andere aspecten die de uitkering aan of het pensioen van politieke ambtsdragers betreffen;

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

De Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 1, eerste lid, worden, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b, door een puntkomma, twee onderdelen toegevoegd, die luiden:

c. pensioengerechtigde leeftijd:

de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a van de Algemene Ouderdomswet;

d. pensioenrichtleeftijd:

de pensioenrichtleeftijd, bedoeld in artikel 18a van de Wet op de loonbelasting 1964.

B

In de artikelen 2a, tweede lid, 6, eerste lid, 11, tweede lid, onderdeel a, 15, tweede lid, onderdelen a en b, 17, derde lid, onderdeel c, 22, tweede lid, onderdelen a en b, 27a, eerste lid, 51, eerste lid, 56, tweede lid, onderdeel a, 60, tweede lid, onderdelen a en b, 62, derde lid, onderdeel c, 67, tweede lid, onderdelen a en b, 73, eerste lid, 95, tweede lid, 99, onderdeel h, 131, eerste lid, 136, tweede lid, onderdeel a, 140, tweede lid, onderdelen a en b, 142, derde lid, onderdeel c, 145, tweede lid, onder a en b, 150a, eerste lid, wordt «de leeftijd van 65 jaar» vervangen door: de pensioengerechtigde leeftijd

C

In artikel 4a wordt «bij deze wet» vervangen door: bij of krachtens deze wet.

D

Aan artikel 5, tweede lid, wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd dat luidt:

c. overheidswerknemer:

een overheidswerknemer of een gewezen overheidswerknemer in de zin van de Wet privatisering ABP, die werkzaam is of was in de sector Rijk.

E

Artikel 7, derde lid, komt te luiden:

  • 3. Als de belanghebbende ten tijde van zijn aftreden negen jaar en zeven maanden of minder verwijderd is van de pensioengerechtigde leeftijd die is vastgesteld voor het kalenderjaar vijf jaren na het jaar van aftreden, en hij in het tijdvak van twaalf jaren dat direct aan zijn ontslag voorafgaat ten minste tien jaren minister is geweest, wordt de uitkering voortgezet tot hij zijn pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

F

De artikelen 13 tot en met 14c worden vervangen door:

Artikel 13. Het recht op eigen pensioen

  • 1. Een persoon die minister is of minister is geweest, heeft recht op een eigen pensioen.

  • 2. Het pensioen gaat in op de pensioengerechtigde leeftijd. Op verzoek van de betrokkene gaat het pensioen eerder of later in.

  • 3. Het pensioen kan niet eerder in gaan dan op het tijdstip waarop de betrokkene de leeftijd van 60 jaren heeft bereikt.

  • 4. Gedurende de tijd dat de betrokkene optreedt als minister en gedurende de tijd dat hij een uitkering geniet als bedoeld in hoofdstuk 3, kan het pensioen niet ingaan.

  • 5. Het pensioen gaat, zo nodig in afwijking van het vierde lid, niet later in dan het tijdstip waarop de betrokkene de leeftijd heeft bereikt, bedoeld in artikel 18a, vierde lid, onder 5, van de Wet op de loonbelasting 1964.

  • 6. Nadat het pensioen is ingegaan worden geen aanspraken voor het pensioen opgebouwd.

Artikel 13a. De opbouw van aanspraken op pensioen

  • 1. De betrokkene bouwt gedurende ieder dienstjaar pensioenaanspraak op. De aanspraak bedraagt voor ieder dienstjaar een percentage van de pensioengrondslag.

  • 2. De opgebouwde aanspraak wordt geïndexeerd op een wijze die aansluit bij de indexering van de opbouw die wordt gehanteerd ten aanzien van het ouderdomspensioen van overheidswerknemers.

Artikel 13b. Een dienstjaar

Ieder jaar dat de betrokkene als minister werkzaam is geweest, of in het genot is geweest van een uitkering als bedoeld in hoofdstuk 3, is voor hem een dienstjaar.

Artikel 13c. Het opbouwpercentage

  • 1. Het opbouwpercentage, bedoeld in artikel 13a, dat voor enig dienstjaar wordt gehanteerd, is het percentage dat voor dat dienstjaar voor de opbouw van het ouderdomspensioen van overheidswerknemers wordt gehanteerd.

  • 2. Gedurende de jaren dat langer dan drie jaren en twee maanden een uitkering als bedoeld in hoofdstuk 3 wordt genoten, is het opbouwpercentage de helft van het in het eerste lid bedoelde percentage.

  • 3. In afwijking van het tweede lid wordt het opbouwpercentage niet gehalveerd gedurende de tijd dat de betrokkene voor 55 procent of meer algemeen invalide is.

  • 4. Gedurende de tijd waarin de uitkering is verminderd vanwege inkomsten als bedoeld in artikel 9, wordt het met toepassing van het eerste tot en met derde lid gevonden opbouwpercentage vermenigvuldigd met een factor die gelijk is aan de verminderde uitkering gedeeld door de uitkering zonder vermindering.

  • 5. Het opbouwpercentage is nul indien de betrokkene daarom verzoekt.

Artikel 13d. De pensioengrondslag

  • 1. De pensioengrondslag is gebaseerd op de in het dienstjaar als minister genoten wedde, waaronder begrepen vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering, verminderd met een franchise in verband met het op grond van artikel 18a, achtste lid, van de Wet op de loonbelasting 1964 in aanmerking te nemen bedrag ter zake van uitkeringen op grond van de Algemene Ouderdomswet.

  • 2. Voor zover de betrokkene in het dienstjaar in het genot is van een uitkering als bedoeld in hoofdstuk 3, is het eerste lid van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat de pensioengrondslag wordt gebaseerd op de laatstelijk voor het ontslag als minister genoten wedde. De wedde wordt geïndexeerd op een wijze die aansluit bij de overeenkomstige indexering die wordt gehanteerd ten aanzien van het ouderdomspensioen van overheidswerknemers.

Artikel 13e. Het pensioen

  • 1. Het pensioen bedraagt op jaarbasis de som van de opgebouwde pensioenaanspraken.

  • 2. Voor zover het pensioen in gaat op een leeftijd die afwijkt van de pensioenrichtleeftijd die gold op het moment dat pensioenaanspraak werd opgebouwd, wordt voor de bepaling van de in het eerste lid bedoelde som dat deel van de aanspraak herrekend. Daarbij wordt voor het deel van de aanspraak dat is opgebouwd onder een lagere of hogere pensioenrichtleeftijd dan de leeftijd waarop het pensioen in gaat, de aanspraak verhoogd onderscheidenlijk verlaagd.

  • 3. Het pensioen kan op verzoek van de betrokkene in hoogte variëren in de loop der jaren, waarbij herrekening over de jaren plaats vindt. Daarbij wordt een eerdere verlaging of verhoging gecompenseerd door een latere verhoging onderscheidenlijk verlaging.

  • 4. Bij de herrekening, bedoeld in het tweede en derde lid, wordt aangesloten bij de herrekening die in overeenkomstige gevallen wordt gehanteerd ten aanzien van overheidswerknemers.

Artikel 13f. Verhoging eigen pensioen door omzetting van nabestaandenpensioen

  • 1. Een minister of gewezen minister kan bij de ingang van het pensioen de opgebouwde aanspraken op nabestaandenpensioen als bedoeld in hoofdstuk 5, omzetten in aanspraken op ouderdomspensioen.

  • 2. Met de keuze voor de omzetting vervalt de aanspraak op het nabestaandenpensioen. De keuze is onherroepelijk.

  • 3. De keuze voor de omzetting kan slechts worden gedaan met toestemming van de echtgenoot of de aangemelde partner.

  • 4. Bij de omzetting wordt een ruilvoet toegepast die aansluit bij de ruilvoet die in overeenkomstige gevallen wordt gehanteerd ten aanzien van overheidswerknemers.

Artikel 13g. Verlaging eigen pensioen door omzetting in nabestaandenpensioen

  • 1. Een gewezen minister kan na afloop van de uitkeringsduur, bedoeld in artikel 7, een deel van de opgebouwde aanspraken op eigen pensioen, omzetten in een aanspraak op nabestaandenpensioen bij overlijden voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

  • 2. Onze Minister doet binnen vier maanden voor de afloop van de uitkering mededeling van deze omzettingsmogelijkheid. De gewezen minister maakt zijn keuze voor een omzetting binnen zes weken na de mededeling schriftelijk aan Onze Minister kenbaar. Tot het einde van die termijn verkrijgt de gewezen minister een premievrije aanspraak op nabestaandenpensioen overeenkomstig de tijd tot het aftreden van de minister.

  • 3. De in het eerste lid bedoelde omzetting wordt gevolgd door een omzetting van de verkregen aanspraken op nabestaandenpensioen in een aanspraak op eigen pensioen indien:

    • a. de in het eerste lid bedoelde omzetting gevolgd wordt door een waardeoverdracht als bedoeld in artikel 107;

    • b. de gewezen minister opnieuw minister wordt;

    • c. het huwelijk van de gewezen minister eindigt, anders dan door zijn overlijden.

  • 4. Bij de omzettingen wordt een ruilvoet toegepast die aansluit bij de ruilvoet die in overeenkomstige gevallen wordt gehanteerd ten aanzien van overheidswerknemers.

Artikel 13h. Verlaging van pensioenaanspraken en pensioenen

  • 1. Indien het pensioenfonds ABP een verlaging als bedoeld in artikel 134 Pensioenwet toepast op de pensioenaanspraken of de pensioenrechten, verlaagt Onze Minister de in dit hoofdstuk bedoelde pensioenaanspraken en de pensioenen op overeenkomstige wijze.

  • 2. Onze Minister informeert de ministers en de gewezen ministers schriftelijk over zijn voornemen om de pensioenaanspraken of pensioenen te verlagen.

  • 3. De verlaging kan op zijn vroegst een maand nadat de betrokkenen hierover geïnformeerd zijn, in gaan.

Artikel 13i. Afkoop klein pensioen

  • 1. Als het pensioen op de dag van ingang op jaarbasis minder bedraagt dan het bedrag bedoeld in artikel 66, eerste lid, van de Pensioenwet, wordt dit pensioen afgekocht door een uitkering ineens, mits de minister of gewezen minister daarmee instemt.

  • 2. Bij de vaststelling van de uitkering ineens wordt aangesloten bij de berekening die in overeenkomstige gevallen wordt gehanteerd ten aanzien van overheidswerknemers. Artikel 66, negende lid, van de Pensioenwet is van overeenkomstige toepassing.

Artikel 14. Nadere regels

  • 1. Bij algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld over:

    • a. de opbouw van aanspraken op pensioen waaronder de indexering daarvan;

    • b. de in aanmerking te nemen dienstjaren en het in aanmerking te nemen opbouwpercentage;

    • c. de bepaling van de pensioengrondslag, de in aanmerking te nemen wedde waaronder de indexering daarvan en de franchise;

    • d. het bepalen van het pensioen;

    • e. de herrekening, bedoeld in artikel 13e, tweede lid;

    • f. de beperkingen die bij toepassing van artikel 13e, derde lid, in acht worden genomen en de herrekening die bij die toepassing wordt gehanteerd;

    • g. de verhoging van het pensioen door omzetting van nabestaandenpensioen, waaronder de daarbij te hanteren ruilvoet;

    • h. de verlaging van het pensioen door omzetting in nabestaandenpensioen, waaronder de daarbij te hanteren ruilvoet en de bepaling van dat nabestaandenpensioen;

    • i. de verlaging van het pensioen na verlaging van pensioenaanspraken en pensioenen door het pensioenfonds ABP overeenkomstig artikel 134 van de Pensioenwet;

    • j. de afkoop van een klein pensioen;

    • k. overige aspecten in het belang van een goede vaststelling en uitkering van het pensioen.

  • 2. Krachtens de maatregel, bedoeld in het eerste lid, kunnen nadere regels worden gesteld over de aanpassing van in de maatregel genoemde bedragen.

  • 3. Bij deze regels worden de voorwaarden en maxima in acht genomen die op grond van de Wet op de loonbelasting 1964 gelden voor een op een middelloonstelsel gebaseerd ouderdomspensioen.

G

In de artikelen 15, tweede lid, onderdeel c, en 17, derde lid, onderdeel d, wordt «bedoeld in artikel 13a, zesde lid» vervangen door: bedoeld in artikel 13f.

H

De artikelen 22, vierde lid, 67, vierde lid, en 145, vierde lid, komen te luiden:

  • 4. Bij de toepassing van het eerste tot en met derde lid wordt ten aanzien van het eigen pensioen opgebouwd tussen 31 december 1985 en 1 januari 1995, gerekend met een bij of krachtens algemene maatregel van bestuur vastgestelde franchise.

I

In de artikelen 22a, eerste lid, 67a, eerste lid, en 145a, eerste lid, wordt «jonger is dan 65 jaar» vervangen door: de pensioengerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt.

J

In de artikelen 22a, vijfde lid, onderdeel a, 67a, vijfde lid, onderdeel a, en 145a, vijfde lid, onderdeel a, wordt «65 jaar wordt» vervangen door: de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

K

In de artikelen 22c, derde lid, onderdeel a, 67c, derde lid, onder a, en 145c, derde lid, onderdeel a, wordt «de 65-jarige leeftijd» vervangen door: de pensioengerechtigde leeftijd.

L

In de artikelen 23, 68 en 146 vervalt het derde lid, onder vernummering van het vierde lid tot derde lid.

M

Na artikel 28 wordt een artikel ingevoegd dat luidt:

Artikel 28a. Afkoop klein pensioen

  • 1. Als het nabestaandenpensioen, het bijzonder nabestaandenpensioen, het wezenpensioen of het tijdelijk pensioen op de dag van ingang op jaarbasis minder bedraagt dan het bedrag bedoeld in artikel 66, eerste lid, van de Pensioenwet, wordt dit pensioen afgekocht door een uitkering ineens, mits de betrokkene daarmee instemt.

  • 2. Bij de vaststelling van de uitkering ineens wordt aangesloten bij de berekening die in overeenkomstige gevallen wordt gehanteerd ten aanzien van overheidswerknemers. Artikel 66, negende lid, van de Pensioenwet is van overeenkomstige toepassing.

  • 3. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld over de afkoop van een klein pensioen.

N

Artikel 36a komt te luiden:

Artikel 36a (behoort bij hoofdstuk 3)

  • 1. De artikelen 7, derde en vierde lid, en 7a tot en met 7c zijn niet van toepassing ter zake van een ontslag dat is ingegaan vóór 27 februari 2010.

  • 2. De artikelen 7a tot en met 7c zijn niet van toepassing ten aanzien van het eerste ontslag vanaf 27 februari 2010 van de betrokkene die:

    • a. het ambt van minister vervulde op die datum en

    • b. geen ambt bekleedde in het onmiddellijk na de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 9 juni 2010 aangetreden kabinet.

O

Na artikel 39a wordt een nieuw artikel ingevoegd dat luidt:

Artikel 39b (behoort bij hoofdstuk 3)

  • 1. Uitkeringen ter zake van een ontslag vóór het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa worden verstrekt overeenkomstig de regels zoals die golden op de dag voorafgaand aan dat tijdstip.

  • 2. De uitkering van een betrokkene ter zake van een ontslag vóór het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa wordt voortgezet tot zijn pensioengerechtigde leeftijd indien zij is toegekend op grond van artikel 7, derde lid.

P

Artikel 40a wordt vervangen door:

Artikel 40a (behoort bij hoofdstuk 4)

  • 1. De opbouw van aanspraken op het eigen pensioen geschiedt overeenkomstig de artikelen 13 tot en met 14 voor dienstjaren vanaf 1 januari 2014.

  • 2. Voor dienstjaren vóór 1 januari 2014 geschiedt de opbouw overeenkomstig de regels zoals die golden op de dag voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa.

  • 3. Indien de betrokkene op 31 december 2013 pensioen opbouwt op grond van hoofdstuk 4, wordt de in het tweede lid bedoelde opbouw vastgesteld met als pensioengrondslag de grondslag die zou gelden als hij met ingang van 1 januari 2014 zou zijn ontslagen. Daarbij wordt de laatstelijk genoten wedde niet aangepast. De opgebouwde aanspraak wordt vervolgens geïndexeerd op een wijze die aansluit bij de indexering van de opbouw die wordt gehanteerd ten aanzien van het ouderdomspensioen van overheidswerknemers.

  • 4. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld omtrent de toepassing van het eerste tot en met derde lid.

Artikel 40b (behoort bij hoofdstuk 4)

  • 1. Pensioenaanspraken en pensioenen kunnen met toepassing van artikel 13h worden verlaagd vanaf de inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa.

  • 2. Bij de toepassing kunnen tevens de pensioenaanspraken worden verlaagd die zijn opgebouwd vóór de inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa. De verlaging kan eveneens betrekking hebben op de pensioenen die zijn gebaseerd op pensioenaanspraken die zijn opgebouwd vóór die inwerkingtreding.

  • 3. De toepassing vindt plaats ter zake van een verlaging door het pensioenfonds ABP vanaf 1 januari 2013.

Q

Na artikel 45 wordt een artikel ingevoegd dat luidt:

Artikel 45a (behoort bij hoofdstuk 5)

  • 1. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels gesteld worden omtrent de bepaling van het nabestaandenpensioen, het bijzonder nabestaandenpensioen, het wezenpensioen en het tijdelijk pensioen in verband met de inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa.

  • 2. Bij deze regels worden de voorwaarden en maxima in acht genomen die op grond van de Wet op de loonbelasting 1964 gelden voor een op een middelloonstelsel gebaseerd partnerpensioen en wezenpensioen.

R

Artikel 52, derde lid, komt te luiden:

  • 3. Als de belanghebbende ten tijde van zijn aftreden negen jaar en zeven maanden of minder verwijderd is van de pensioengerechtigde leeftijd die is vastgesteld voor het kalenderjaar vijf jaren na het jaar van aftreden, en hij in het tijdvak van twaalf jaren dat direct aan zijn aftreden voorafgaat ten minste tien jaren kamerlid is geweest, wordt de uitkering voortgezet tot hij zijn pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

S

De artikelen 58 tot en met 59c worden vervangen door:

Artikel 58. Het recht op eigen pensioen

De artikelen 13 tot en met 14 zijn van overeenkomstige toepassing op het eigen pensioen van een kamerlid.

T

In de artikelen 60, tweede lid, onderdeel c, en 62, derde lid, onderdeel d, wordt «bedoeld in artikel 58a, zesde lid» vervangen door: bedoeld in artikel 13f in samenhang met artikel 58.

U

Na artikel 74 wordt een artikel ingevoegd dat luidt:

Artikel 74a. Afkoop klein pensioen

  • 1. Als het nabestaandenpensioen, het bijzonder nabestaandenpensioen, het wezenpensioen of het tijdelijk pensioen op de dag van ingang op jaarbasis minder bedraagt dan het bedrag bedoeld in artikel 66, eerste lid, van de Pensioenwet, wordt dit pensioen afgekocht door een uitkering ineens, mits de betrokkene daarmee instemt.

  • 2. Bij de vaststelling van de uitkering ineens wordt aangesloten bij de berekening die in overeenkomstige gevallen wordt gehanteerd ten aanzien van overheidswerknemers in de zin van de Wet privatisering ABP, werkzaam in de sector Rijk. Artikel 66, negende lid, van de Pensioenwet is van overeenkomstige toepassing.

  • 3. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld over de afkoop van een klein pensioen.

V

Artikel 84a komt te luiden:

Artikel 84a (behoort bij hoofdstuk 10)

  • 1. De artikelen 52, vierde lid, en 52a tot en met 52c zijn niet van toepassing ter zake van een aftreden dat is ingegaan vóór 24 maart 2010.

  • 2. De artikelen 52a tot en met 52c zijn niet van toepassing ten aanzien van het eerste aftreden vanaf 24 maart 2010 van de betrokkene die:

    • a. lid was van de Tweede Kamer op die datum en

    • b. onmiddellijk na de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 9 juni 2010 niet is herbenoemd.

W

Na artikel 84b wordt een nieuw artikel ingevoegd dat luidt:

Artikel 84c (behoort bij hoofdstuk 10)

  • 1. De uitkering van een betrokkene wordt voortgezet tot zijn pensioengerechtigde leeftijd indien hij:

    • a. lid was van de Tweede Kamer op 24 maart 2010,

    • b. in zijn functie herbenoemd is onmiddellijk na de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 9 juni 2010,

    • c. bij de herbenoeming ten minste 50 jaar oud was en

    • d. voldoet aan de in artikel 52, derde lid, bedoelde eisen ten aanzien van de diensttijd.

  • 2. Uitkeringen ter zake van een aftreden vóór het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa worden verstrekt overeenkomstig de regels zoals die golden op de dag voorafgaand aan dat tijdstip.

  • 3. De uitkering van een betrokkene ter zake van een aftreden vóór het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa wordt voortgezet tot zijn pensioengerechtigde leeftijd indien zij is toegekend op grond van artikel 52, derde lid.

X

Artikel 85a wordt vervangen door;

Artikel 85a (behoort bij hoofdstuk 11)

  • 1. De opbouw van aanspraken op het eigen pensioen geschiedt overeenkomstig artikel 58 voor dienstjaren vanaf 1 januari 2014.

  • 2. Voor dienstjaren vóór 1 januari 2014 geschiedt de opbouw overeenkomstig de regels zoals die golden op de dag voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa.

  • 3. Indien de betrokkene op 31 december 2013 pensioen opbouwt op grond van hoofdstuk 11, wordt de in het tweede lid bedoelde opbouw vastgesteld met als pensioengrondslag de grondslag die zou gelden als hij met ingang van 1 januari 2014 zou zijn afgetreden. Daarbij wordt de berekeningsgrondslag niet aangepast. De opgebouwde aanspraak wordt vervolgens geïndexeerd op een wijze die aansluit bij de indexering van de opbouw die wordt gehanteerd ten aanzien van het ouderdomspensioen van overheidswerknemers.

  • 4. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld omtrent de toepassing van het eerste tot en met derde lid.

Artikel 85b (behoort bij hoofdstuk 11)

  • 1. Pensioenaanspraken en pensioenen kunnen met toepassing van artikel 58 in samenhang met artikel 13h worden verlaagd vanaf de inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa.

  • 2. Bij de toepassing kunnen tevens de pensioenaanspraken worden verlaagd die zijn opgebouwd vóór de inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa. De verlaging kan eveneens betrekking hebben op de pensioenen die zijn gebaseerd op pensioenaanspraken die zijn opgebouwd vóór die inwerkingtreding.

  • 3. De toepassing vindt plaats ter zake van een verlaging door het pensioenfonds ABP vanaf 1 januari 2013.

Y

Na artikel 90 wordt een artikel ingevoegd dat luidt:

Artikel 90a (behoort bij hoofdstuk 12)

  • 1. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels gesteld worden omtrent de bepaling van het nabestaandenpensioen, het bijzonder nabestaandenpensioen, het wezenpensioen en het tijdelijk pensioen in verband met de inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa.

  • 2. Bij deze regels worden de voorwaarden en maxima in acht genomen die op grond van de Wet op de loonbelasting 1964 gelden voor een op een middelloonstelsel gebaseerd partnerpensioen en wezenpensioen.

Z

Artikel 97, derde lid, tweede zin, wordt vervangen door: Het herberekende pensioen gaat in op dezelfde dag als waarop de bedoelde wijziging zich heeft voorgedaan. Indien de herberekening leidt tot een verhoging van het pensioen, gaat die verhoging niet vroeger in dan een jaar voor de eerste dag van de maand waarin de betrokkene kennis heeft gegeven van de wijziging van persoonlijke omstandigheden of waarin de verhoging ambtshalve plaatsvond.

AA

In artikel 99, onderdelen a en e, wordt «de leeftijd van 15 jaar en die van 65 jaar» vervangen door: de aanvangsleeftijd en de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 1 van de Algemene Ouderdomswet.

AB

In artikel 106, derde lid, wordt «in de gevallen bedoeld in de laatste volzin van de artikelen 13a, tweede lid, en 58a, derde lid,» vervangen door: op een uitkering gedurende de tijd dat de betrokkene voor 55 procent of meer algemeen invalide is.

AC

Artikel 118, derde lid, vervalt.

AD

Artikel 132, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Als de belanghebbende ten tijde van zijn aftreden negen jaar en zeven maanden of minder verwijderd is van de pensioengerechtigde leeftijd die is vastgesteld voor het kalenderjaar vijf jaren na het jaar van aftreden, en hij in het tijdvak van twaalf jaren dat direct aan zijn aftreden voorafgaat ten minste tien jaren lid van gedeputeerde staten is geweest, wordt de uitkering voortgezet tot hij zijn pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

AE

De artikelen 138 tot met 139d worden vervangen door:

Artikel 138. Het recht op eigen pensioen

De artikelen 13 tot en met 14 zijn van overeenkomstige toepassing op het eigen pensioen van een lid van gedeputeerde staten, met dien verstande dat gedeputeerde staten in de plaats treden van Onze Minister.

AF

In de artikelen 140, tweede lid, onderdeel c, en 142, derde lid, onderdeel d, wordt «bedoeld in artikel 138a, vijfde lid» vervangen door: bedoeld in artikel 13f in samenhang met artikel 138

AG

Na artikel 151 wordt een artikel ingevoegd dat luidt:

Artikel 151a. Afkoop klein pensioen

  • 1. Als het nabestaandenpensioen, het bijzonder nabestaandenpensioen, het wezenpensioen of het tijdelijk pensioen op de dag van ingang op jaarbasis minder bedraagt dan het bedrag bedoeld in artikel 66, eerste lid, van de Pensioenwet, wordt dit pensioen afgekocht door een uitkering ineens, mits de betrokkene daarmee instemt.

  • 2. Bij de vaststelling van de uitkering ineens wordt aangesloten bij de berekening die in overeenkomstige gevallen wordt gehanteerd ten aanzien van overheidswerknemers in de zin van de Wet privatisering ABP, werkzaam in de sector Rijk. Artikel 66, negende lid, van de Pensioenwet is van overeenkomstige toepassing.

  • 3. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld over de afkoop van een klein pensioen.

AH

In artikel 160, derde lid, wordt «in de gevallen bedoeld in artikel 138a, derde lid, laatste volzin» vervangen door: op een uitkering gedurende de tijd dat de betrokkene voor 55 procent of meer algemeen invalide is.

AI

De artikelen 163b en 163c worden vervangen door:

Artikel 163b (behoort bij hoofdstuk 21)

  • 1. De artikelen 132, derde lid, en 132a tot en met 132c zijn niet van toepassing ter zake van een ontslag of aftreden dat is ingegaan vóór 27 februari 2010.

  • 2. De artikelen 132a tot en met 132c zijn niet van toepassing ten aanzien van het eerste ontslag of aftreden vanaf 27 februari 2010 van de betrokkenen die:

    • a. op die datum was benoemd als lid van gedeputeerde staten, wethouder, of lid van het dagelijks bestuur van een deelgemeente,

    • b. onmiddellijk na de verkiezingen voor de leden van provinciale staten van 2 maart 2011, onderscheidenlijk de verkiezingen voor de gemeenteraad van 3 maart 2010 niet is herbenoemd.

  • 3. Het tweede lid is van overeenkomstige toepassing ten aanzien van een lid van het dagelijks bestuur van een waterschap dat geen overheidswerknemer in de zin van de Wet privatisering ABP is, met dien verstande dat het betreft de eerstvolgende verkiezingen voor het algemeen bestuur van het waterschap na 27 februari 2010.

Artikel 163c (behoort bij hoofdstuk 21)

  • 1. De uitkering van een betrokkene wordt voortgezet tot zijn pensioengerechtigde leeftijd indien hij:

    • a. op 27 februari 2010 benoemd was als lid van gedeputeerde staten, wethouder of lid van het dagelijks bestuur van een deelgemeente,

    • b. in zijn functie herbenoemd is onmiddellijk na de verkiezingen voor de leden van provinciale staten van 2 maart 2011, onderscheidenlijk de verkiezingen voor de gemeenteraad van 3 maart 2010,

    • c. bij zijn herbenoeming ten minste 50 jaar oud was en

    • d. voldoet aan de in artikel 132, tweede lid, bedoelde eisen ten aanzien van de diensttijd.

  • 2. Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing ten aanzien van een lid van het dagelijks bestuur van een waterschap dat geen overheidswerknemer in de zin van de Wet privatisering ABP is, met dien verstande dat het betreft de eerstvolgende verkiezingen voor het algemeen bestuur van het waterschap na 27 februari 2010.

  • 3. De uitkering van een betrokkene wordt voortgezet tot zijn pensioengerechtigde leeftijd indien hij:

    • a. op 27 februari 2010 benoemd was als lid van het dagelijks bestuur van een waterschap dat geen overheidswerknemer in de zin van de Wet privatisering ABP is,

    • b. onmiddellijk na de eerstvolgende verkiezingen voor het algemeen bestuur van het waterschap na 27 februari 2010 niet is herbenoemd en

    • c. voldoet aan de in artikel 132, tweede lid, bedoelde eisen ten aanzien van de diensttijd.

  • 4. Uitkeringen ter zake van een ontslag of aftreden vóór het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa worden verstrekt overeenkomstig de regels zoals die golden op de dag voorafgaand aan dat tijdstip.

  • 5. De uitkering van een betrokkene ter zake van een ontslag of aftreden vóór het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa wordt voortgezet tot zijn pensioengerechtigde leeftijd indien zij is toegekend op grond van artikel 132, tweede lid.

AJ

Na artikel 163e worden drie artikelen ingevoegd die luiden:

Artikel 163f (behoort bij hoofdstuk 22)

  • 1. De opbouw van aanspraken op het eigen pensioen geschiedt overeenkomstig artikel 138 voor dienstjaren vanaf 1 januari 2014.

  • 2. Voor dienstjaren vóór 1 januari 2014 geschiedt de opbouw overeenkomstig de regels zoals die golden op de dag voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa.

  • 3. Indien de betrokkene op 31 december 2013 pensioen opbouwt op grond van hoofdstuk 22, wordt de in het tweede lid bedoelde opbouw vastgesteld met als pensioengrondslag de grondslag die zou gelden als hij met ingang van 1 januari 2014 zou zijn afgetreden. Daarbij wordt de wedde niet aangepast. De opgebouwde aanspraak wordt vervolgens geïndexeerd op een wijze die aansluit bij de indexering van de opbouw die wordt gehanteerd ten aanzien van het ouderdomspensioen van overheidswerknemers.

  • 4. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden nadere regels gesteld omtrent de toepassing van het eerste tot en met derde lid.

Artikel 163g (behoort bij hoofdstuk 22)

  • 1. Pensioenaanspraken en pensioenen kunnen met toepassing van artikel 138 in samenhang met artikel 13h worden verlaagd vanaf de inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa.

  • 2. Bij de toepassing kunnen tevens de pensioenaanspraken worden verlaagd die zijn opgebouwd vóór de inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa. De verlaging kan eveneens betrekking hebben op de pensioenen die zijn gebaseerd op pensioenaanspraken die zijn opgebouwd vóór die inwerkingtreding.

  • 3. De toepassing vindt plaats ter zake van een verlaging door het pensioenfonds ABP vanaf 1 januari 2013.

Artikel 163h (behoort bij hoofdstuk 23)

  • 1. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels gesteld worden omtrent de bepaling van het nabestaandenpensioen, het bijzonder nabestaandenpensioen, het wezenpensioen en het tijdelijk pensioen in verband met de inwerkingtreding van de Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa.

  • 2. Bij deze regels worden de voorwaarden en maxima in acht genomen die op grond van de Wet op de loonbelasting 1964 gelden voor een op een middelloonstelsel gebaseerd partnerpensioen en wezenpensioen.

AK

Artikel 165 komt te luiden:

Artikel 165

Voor de jaren dat artikel 18a van de Wet op de loonbelasting 1964 geen bepaling kent van de pensioenrichtleeftijd, is de pensioenrichtleeftijd 65 jaar.

ARTIKEL II

Artikel V van de Wet van 14 juni 2001 tot wijziging van de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (pensioenopbouw, waarde-overdracht en waarde-overname alsmede enige andere onderwerpen) (Stb. 2001, 364) vervalt.

ARTIKEL III

De Wet van 2 juni 2003 tot wijziging van de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers met betrekking tot de uitkering bij aftreden en het nabestaandenpensioen (Stb. 2003, 249) wordt ingetrokken.

ARTIKEL IV

Deze wet wordt aangehaald als: Wet aanpassing pensioenleeftijd Appa.

ARTIKEL V

  • 1. Deze wet treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2013.

  • 2. Een algemene maatregel van bestuur als bedoeld in deze wet of een ministeriële regeling op grond van de maatregel, kan bepalen dat de maatregel onderscheidenlijk de regeling terugwerkt tot en met 1 januari 2013.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren die zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,