Gepubliceerd: 14 december 2012
Indiener(s): Mariƫtte Hamer (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33480-F-3.html
ID: 33480-F-3

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 14 december 2012

De vaste commissie voor Economische Zaken , belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden. Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Hamer

De adjunct-griffier van de commissie, Van de Wiel

1

Kunt u toelichten waarom de kosten voor de bewaking en bestrijding van dierziekten en voorkomen en verminderen van welzijnsproblemen zijn gestegen ten opzichte van de oorspronkelijke begroting en de eerste suppletoire begroting?

De extra uitgaven ten laste van het DGF voor bewaking en bestrijding van dierziekten en het voorkomen en verminderen van welzijnsproblemen zijn toegelicht in de 2e suppletoire begroting en hebben onder meer betrekking op Aviaire Influenza uitbraken, afhandelen van verdenkingen van het Schmallenbergvirus en aanschaf van Q-koortsvaccins. Uitgaven in 2012 met betrekking tot Q-koortsvaccins worden voorgefinancierd uit het DGF en in rekening gebracht bij veehouders. Daarnaast zijn er uitgaven in verband met diergezondheidsmaatregelen vanwege de verboden import van Turks en Servisch stro onder de overige uitgaven opgenomen.

2

Kunt u aangeven wat het aandeel van de kosten als gevolg van de Q-koorts in de totale kosten voor bewaking en bestrijding van dierziekten was en door welke maatregelen welke kosten zijn gemaakt?

Er zijn uitgaven begroot voor Q-koortsmonitoring via tankmelkonderzoek ad € 1,2 mln. De uitgaven ad € 0,3 mln met betrekking tot de bestrijding van Q-koorts hebben betrekking op verdenkings- en bestrijdingsmaatregelen naar aanleiding van de Q-koorts epidemie in 2010. De uitgaven voor Q-koorts ten opzichte van het totaal aan DGF-uitgaven in 2012 zijn beperkt (10%).