Kamerstuk 33403-7

Voorgenomen maatregelen voor Caribisch Nederland in het OFM (Overige fiscale maatregelen) 2013

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Overige fiscale maatregelen 2013)

Gepubliceerd: 10 oktober 2012
Indiener(s): Frans Weekers (staatssecretaris financiƫn) (VVD)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33403-7.html
ID: 33403-7

Nr. 7 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 oktober 2012

Graag wil ik u door middel van deze brief informeren over de maatregelen die ik voornemens ben voor Caribisch Nederland via een nota van wijziging op te nemen in het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2013.

Aanleiding voor het opstellen van deze maatregelen is de toezegging welke terug is te vinden in de memorie van toelichting van de Belastingwet BES (Kamerstukken, Tweede Kamer, vergaderjaar 2009–2010, 32 189, nr. 3) voor het jaar van introductie van het nieuwe fiscale stelsel voor Caribisch Nederland, dat de opbrengst van de op Caribisch Nederland geldende belastingen die op rijksniveau worden geheven op macroniveau gelijk moet zijn aan de opbrengst van het oude fiscale stelsel.

Het totaal aan opgelegde aanslagen is nog niet definitief voor twee belastingen: de loon- en inkomstenbelasting en de vastgoedbelasting. Er kan voor beide echter nu wel een reële schatting worden gemaakt wat de totaalopbrengst zal zijn. Voor de loon- en inkomstenbelasting is na binnenkomst van de per werknemer geïndividualiseerde jaaropgave loonbelasting en van de aangiften inkomstenbelasting over 2011 bij de Belastingdienst / Caribisch Nederland een verwachte opbrengst berekend. Aangaande de vastgoedbelasting is op dit moment nagenoeg al het onroerend goed op Caribisch Nederland beschreven en gewaardeerd, waardoor de opbrengst van de vastgoedbelasting geschat kan worden.

Onderstaand is de tabel weergegeven met de laatst bekende cijfers in dollars.

Raming Rijksbelastinginkomsten 2011

(* 1 000 dollar)

Huidige raming totale opbrengst Rijksbelastingen

63,605

Oorspronkelijke raming 2011

51,842

Inflatiecorrectie 2011 (5,9%)

3,05

Correctie voor lastenverlichting OFM 2012

3,75

Resterende ruimte voor lastenverlichting

4,963

Indien de oorspronkelijk geraamde opbrengst en de opbrengst (gecorrigeerd voor inflatie en voor de lastenverlichting die al is doorgevoerd) wordt bekeken, lijkt er op basis van de huidige inzichten een meeropbrengst van circa 5 miljoen dollar te zijn over het belastingjaar 2011.

In de Caribisch Nederland week, welke plaatsvond van 8 t/m 11 oktober 2012, ben ik in gesprek gegaan met de eilandbestuurders over mogelijke maatregelen waarmee deze circa 5 miljoen dollar kan worden teruggesluisd in het fiscale systeem van Caribisch Nederland. Voorafgaand aan dat gesprek hadden de eilandbestuurders schriftelijk al diverse suggesties voor fiscale wijzigingen gedaan. Daarnaast heb ik uit Caribisch Nederland een aantal brieven ontvangen van burgers en bedrijven met voorstellen om het fiscale stelsel te wijzigen.

In de gesprekken met de eilandbestuurders heb ik overeenstemming bereikt over een pakket aan maatregelen, met inachtneming van het budgettaire kader en de uitvoerbaarheid van de maatregelen.

Het eerste gedeelte van het pakket aan maatregelen zal een verlichting bieden voor de dagelijkse kosten van het levensonderhoud van de burgers op de eilanden. Dit wordt bereikt door een uitbreiding van het nultarief van eerste levensbehoeften in de Algemene Bestedingsbelasting om de koopkracht te verhogen, een verlaging van de accijns op benzine vanwege het gebrek aan openbaar vervoer op de eilanden en een vrijstelling aan de voet van 50 000 USD voor tweede woningen van natuurlijke personen in de vastgoedbelasting.

Het tweede gedeelte van het pakket aan maatregelen heeft als doelstelling om een impuls aan de economie van de eilanden te geven. Vanwege de verwachte hoge opbrengst van de vastgoedbelasting wordt het tarief van de vastgoedbelasting van 1,0% naar 0,8% verlaagd, het percentage dat in het oorspronkelijke wetsvoorstel was opgenomen. De hotelsector is een belangrijk onderdeel van de eilandeconomie. Om deze sector te stimuleren wordt het tarief van de vastgoedbelasting voor de hotelsector gehalveerd van 0.8% naar 0.4%. Tenslotte zal er een investeringsfaciliteit in de vastgoedbelasting worden opgenomen. De waardestijging van onroerende zaken door investeringen (nieuwbouw, renovatie, uitbreiding) zal voor 5 jaar vrijgesteld worden van de vastgoedbelasting.

De waardebeschikkingen voor de vastgoedbelasting zullen deze maand verstuurd worden. De aanslagen voor de belastingjaren 2011 en 2012 zullen zo spoedig mogelijk hierna opgelegd worden. Vanwege het feit dat deze belastingjaren gezamenlijk opgelegd zullen worden voor het einde van 2012, zal de incidentele ruimte in het budget ter compensatie gebruikt worden om het tarief van de vastgoedbelasting voor de belastingjaren 2011 en 2012 met 0.2% extra te verlagen.

De eilandbestuurders hebben daarnaast gevraagd om een voorlichtingscampagne over de juiste toepassing van de Algemene Bestedingsbelasting. Uit het t.b.v. Caribisch Nederland uitgevoerde koopkrachtonderzoek is gebleken dat de onjuiste toepassing van de Algemene Bestedingsbelasting door ondernemers een prijsopdrijvend effect heeft gehad. De voorlichtingscampagne die al door B/CN was gestart zal worden geïntensiveerd.

In de toelichting op de nota van wijziging op het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2013 zal ik de hiervoor genoemde maatregelen verder toelichten.

De staatssecretaris van Financiën, F. H. H. Weekers