Kamerstuk 33400-XVI-20

Amendement van de leden Voordewind en Kooiman over het teniet doen van de stopzetting van de onderzoeksbijdrage voor het monitoren van de alcoholreclame en –sponsoring en alcoholprijspromoties door het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 29 november 2012
Indiener(s): Nine Kooiman (SP), Joël Voordewind (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-XVI-20.html
ID: 33400-XVI-20

29,3 %
70,7 %

D66

PvdA

PVV

SP

50PLUS

GL

VVD

PvdD

CU

SGP

CDA


Nr. 20 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VOORDEWIND EN KOOIMAN

Ontvangen 29 november 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 150 (x € 1 000).

II

In artikel 1 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 150 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement betreft het teniet doen van de stopzetting van de onderzoeksbijdrage voor het monitoren van de alcoholreclame en -sponsoring en alcoholprijspromoties door het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP). Schadelijk alcoholgebruik is een groot probleem en was derhalve een van de speerpunten in de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid «Gezondheid dichterbij» van het kabinet Rutte I.

1 Januari aanstaande zal de gewijzigde Drank- en Horecawet in werking treden. Het Kabinet heeft recent extra middelen beschikbaar gesteld voor het weerbaar maken van jongeren, voor het Programma Jeugdimpuls Gezonde Leefstijl en voor het zogenaamde pubergesprek. In de voorgestelde rijksbegroting wordt echter met ingang van 2013 geen subsidiegeld meer beschikbaar gesteld voor het volgen van de zelfregulering van de alcoholmarketing.

Het onderzoek dat STAP al 10 jaar verricht naar de omvang en aard van de alcoholmarketing in Nederland was de afgelopen jaren een expliciet onderdeel van het alcoholbeleid van VWS, dat om die reden dan ook met een projectsubsidie van € 150 000 werd gesteund. Het nauwlettend volgen van de marketing-inspanningen van de alcoholproducenten, de supermarkten en de horeca is belangrijk. Het stelt de overheid in staat om een betrouwbaar beeld te krijgen van de wijze waarop het gebruik van alcohol in de Nederlandse samenleving vanuit commercieel oogpunt wordt gepromoot en wat het effect ervan kan zijn op het drinkgedrag van in het bijzonder jongeren. De indieners willen verwijzen naar het regeerakkoord, waarin het kabinet aangeeft belang te hechten aan intensieve voorlichting over overmatig alcoholgebruik en adequate handhaving in het kader van de geplande verhoging van de minimumleeftijd voor de verstrekking van alcohol naar 18 jaar.

Dekking wordt gevonden in het niet-juridisch verplichte deel van artikel 1 Volksgezondheid.

Voordewind Kooiman