Kamerstuk 33400-XV-88

Voortgangsbrief over de ontwikkelingen ten aanzien van de moskee-internaten

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 28 januari 2013
Indiener(s): Lodewijk Asscher (viceminister-president , minister sociale zaken en werkgelegenheid) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-XV-88.html
ID: 33400-XV-88

Nr. 88 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 januari 2013

De vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft mij op 19 december 2012 verzocht om een voortgangsbrief over de ontwikkelingen ten aanzien van de moskee-internaten.

In antwoord op de Kamervragen van de leden Karabulut (SP), Van Klaveren en Wilders (beiden PVV) en Bergkamp (D66), (Aanhangsel Handelingen II 2012/13, nrs. 918, 926 en 927) heb ik mijn voornemens kenbaar gemaakt tot het starten van een overleg met een aantal betrokken gemeenten. Dit bestuurlijk overleg verwacht ik eerste kwartaal 2013 te voeren. In dit overleg wil ik in ieder geval de volgende vragen met de gemeenten bespreken:

  • 1. Hebben de betrokken gemeenten voldoende zicht op moskee-internaten? Welk beleid voeren de gemeenten ten aanzien van deze internaten?

  • 2. Kunnen de kinderen voldoende deelnemen aan de Nederlandse samenleving en worden de achterstanden die deze kinderen veelal hebben vergroot als gevolg van het verblijf in religieuze internaten?

  • 3. Is het beschikbare instrumentarium toereikend om de veiligheid en het welzijn van kinderen te waarborgen? Zo niet, wat zou als instrumentarium nog nodig zijn?

Ik zal uw Kamer over de uitkomsten van dit overleg informeren, zodra het bestuurlijk overleg heeft plaatsgevonden.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher