Kamerstuk 33400-VIII-33

Amendement van het lid Smits betreffende het vrij maken van een budget van 5 miljoen euro voor het laten voortbestaan van de regeling doorontwikkeling vmbo/pro

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 10 december 2012
Indiener(s): Manja Smits
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-VIII-33.html
ID: 33400-VIII-33

15,3 %
84,7 %

CDA

CU

VVD

SP

PvdA

D66

GL

SGP

PVV

50PLUS

PvdD


Nr. 33 AMENDEMENT VAN HET LID SMITS

Ontvangen 10 december 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 01 Primair onderwijs worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met  € 5 000 (x € 1 000).

II

In artikel 03 Voortgezet onderwijs worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 5 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement beoogt een budget van 5 miljoen euro vrij te maken voor het laten voortbestaan van de regeling doorontwikkeling vmbo/pro.

Het wegvallen van de regeling doorontwikkeling vmbo/pro betekent dat praktijkscholen in Nederland niet langer gefaciliteerd worden om deel te nemen in netwerken waarin scholen samenwerken om de kwaliteit van het praktijkonderwijs te verbeteren en om een goede overdracht van de leerlingen naar de arbeidsmarkt te bevorderen. In deze tijd van hoge jeugdwerkeloosheid, met name ook onder schoolverlaters van het praktijkonderwijs, is het onverstandig dit stop te zetten.

De dekking voor dit amendement wordt gevonden in het budget dat is vrijgemaakt voor subsidies voor het onderwijs van de Nederlandse taal en cultuur aan Nederlandse kinderen die in het buitenland verblijven. Ter compensatie van de derving van 5 miljoen euro op dit budget kan een eigen bijdrage regeling worden ontworpen voor de ouders van deze kinderen.

Smits