Kamerstuk 33400-VIII-25

Gewijzigd amendement van het lid Voordewind ter vervanging van nr. 24 over het investeren in een overbruggingsregeling voor werkloze afgestudeerde leerkrachten in het basisonderwijs

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 3 december 2012
Indiener(s): Joël Voordewind (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-VIII-25.html
ID: 33400-VIII-25
Origineel: 33400-VIII-24

Nr. 25 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VOORDEWIND TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 24

Ontvangen 3 december 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 06 Hoger beroepsonderwijs worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 7 500 (x € 1 000).

II

In artikel 07 Wetenschappelijk onderwijs worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 2 500 (x € 1 000).

III

In artikel 09 Arbeidsmarkt- en personeelsbeleid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 10 000 (x € 1 000).

Toelichting

De indiener wil 10 miljoen euro investeren in een overbruggingsregeling voor afgestudeerde leerkrachten basisonderwijs die werkloos thuis zitten. Vanaf 2015 zal het onderwijs door vergrijzing te kampen hebben met een tekort aan leerkrachten, op dit moment zijn veel jonge docenten nog werkloos. Het is belangrijk om deze jonge talenten voor het onderwijs te behouden.

Een ander doel is om de druk op de klas (docenten en leerlingen) te verminderen. Er komt meer personeel beschikbaar om bijvoorbeeld de gevolgen van grotere klassen of meer zorgleerlingen op te vangen. Via de arbeidsmarktplatforms primair onderwijs kan het budget gericht en regionaal ingezet worden.

Dekking wordt gevonden in het profileringsfonds. Hierbij gaat het om het budget dat bedoeld was voor studenten met een chronische ziekte, handicap of een deeltijdstudie. Zij kregen compensatie voor de langstudeerdersmaatregel. Nu deze is afgeschaft, is ook de compensatie niet meer nodig.

Voordewind