Kamerstuk 33400-VI-13

Amendement van de leden Gesthuizen en Recourt over de bijdrage aan de Fraudehelpdesk

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 28 november 2012
Indiener(s): Sharon Gesthuizen (GL), Jeroen Recourt (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-VI-13.html
ID: 33400-VI-13

Nr. 13 AMENDEMENT VAN DE LEDEN GESTHUIZEN EN RECOURT

Ontvangen 28 november 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 36 Contraterrorisme en Nationaal Veiligheidsbeleid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 250 (x € 1 000).

II

In artikel 33 Veiligheid en criminaliteitsbestrijding worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 700 (x € 1 000).

Toelichting

De Fraudehelpdesk is opgericht in februari 2011, door de Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland (SafeCin), in opdracht van het ministerie van veiligheid en justitie. De Fraudehelpdesk is de landelijke vraagbaak voor burgers en ondernemers (waarbij de nadruk ligt op het midden- en kleinbedrijf) voor allerlei vormen van fraude. Voor de specifieke aanpak van acquisitiefraude is het Steunpunt Acquisitiefraude opgericht. Ook dit Steunpunt is een onderdeel van de Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland (SafeCin).

De Fraudehelpdesk heeft als doel burgers en bedrijven te helpen voorkomen slachtoffer te worden van fraude en slachtoffers snel door te verwijzen naar de instantie die hen het beste kan helpen. De preventie van fraude vindt plaats doordat de Fraudehelpdesk tips geeft hoe fraude kan worden voorkomen en door het signaleren van trends en nieuwe fraudevormen.

Burgers en bedrijven die toch het slachtoffer zijn geworden kunnen terecht bij de Fraudehelpdesk, waar zij kunnen worden doorverwezen naar instanties om hen verder te helpen of adviezen kunnen krijgen hun geschil zelf op te lossen indien hun zaak zich daar voor leent.

De Fraudehelpdesk heeft een eenmalige subsidie ontvangen voor het jaar 2011, die met één jaar is verlengd voor de periode tot en met 31 december 2012. Ook ondernemers dragen financieel bij aan het in stand houden van diensten van de helpdesk. De evaluatie door het WODC van de Fraudehelpdesk is positief. Hieruit blijkt dat de Fraudehelpdesk zich heeft ontwikkeld tot een centraal punt voor burgers en bedrijven met vragen over fraude. Het merendeel van de burgers en bedrijven is tevreden over de inhoudelijke afhandeling van telefonische meldingen door de helpdesk. De Fraudehelpdesk heeft een meerwaarde in de fraudebestrijdingsketen, zo wordt dat ook gezien door de meeste ketenpartners. Het (specifiekere) Steunpunt Acquisitiefraude zou op termijn een onderdeel moeten worden van de (algemenere) Fraudehelpdesk

De subsidie die voor het jaar 2013 is vastgesteld is onvoldoende om de Fraudehelpdesk te kunnen blijven ontwikkelen en een vaste volwaardige plaats te kunnen geven in de keten van fraudebestrijding. Om de Fraudehelpdesk te garanderen is een bedrag van 1.2 miljoen euro nodig.

Middels een amendement op de begroting van EL & I (33 400 XIII) zal worden voorgesteld tevens een deel van dit bedrag vanuit EL & I te financieren, vanwege het feit dat de Fraudehelpdesk een aanzienlijk deel van haar werk richt op ondernemers is een bijdrage vanuit Economische Zaken zeker op zijn plaats. Het ministerie van Veiligheid en Justitie lijkt voornemens een bedrag van 500 000 euro beschikbaar te stellen. De resterende financiering die noodzakelijk is voor het garanderen van de Fraudehelpdesk wordt met dit amendement geregeld. De verdere dekking van dit amendement kan worden gevonden door de bijdrage aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) te verlagen, omdat het om een beperkt bedrag gaat, de NCTV tot dusver is ontzien in de bezuinigingen en nog niet te maken heeft gehad met een taakstelling.

Gesthuizen Recourt