Kamerstuk 33400-VI-12

Amendement van het lid Segers over het grotendeels terugdraaien van de bezuinigingen op het CBP

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 28 november 2012
Indiener(s): Gert-Jan Segers (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-VI-12.html
ID: 33400-VI-12
Wijzigingen: 33400-VI-17

Nr. 12 AMENDEMENT VAN HET LID SEGERS

Ontvangen 28 november 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 32 Rechtspleging en rechtsbijstand worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1 000 (x € 1 000).

Toelichting

Het College Bescherming Persoonsgegevens, krijgt volgens het regeerakkoord meer bevoegdheden, waaronder de bevoegdheid meer boetes uit te delen. Tegelijkertijd heeft het CBP sinds 2008 verschillende taakstellingen opgelegd gekregen, oplopend tot ruim 12% in 2016 (exclusief loon en prijscompensatie). Als gevolg van het regeerakkoord is er een extra taakstelling aangekondigd van 10% wat betekent dat de korting op het budget oploopt tot circa 22% in 2017 (circa 1,5 miljoen euro). Hierdoor zal het CBP haar wettelijke taken op het gebied van toezicht en wetgevingsadvies nog slechts zeer beperkt kunnen uitvoeren. Op dit moment kunnen urgente aangelegenheden die dringend om onderzoek en eventuele handhaving vragen niet ter hand worden genomen. De nieuwe wettelijke taken (de meldplicht datalekken en de boetebevoegdheid) zullen met de voorgenomen bezuiniging maar zeer beperkt kunnen worden ingevuld. Tegelijkertijd is er juist sprake van een toenemend beroep op het CBP, mede door de snel voortschrijdende technologie en de enorme groei in gegevensverwerkingen.

Daarom wordt met dit amendement voorgesteld de bezuinigingen op het CPB grotendeels terug te draaien. Dekking wordt gevonden in het voornemen uit het regeerakkoord om het CBP boetebevoegdheid te geven. Door de maximale hoogte van de boete te verhogen en deze voor meer overtredingen van de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing te verklaren kan het extra budget van het CBP worden terugverdiend.

Segers