Kamerstuk 33400-IV-45

Voortgangsrapportages Curaçao en Sint Maarten

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 6 september 2013
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-IV-45.html
ID: 33400-IV-45

Nr. 45 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 september 2013

Op 11 juli en 26 augustus 2013 heb ik overleg gevoerd met de Ministers-President en de Ministers van Justitie van Sint Maarten respectievelijk Curaçao over de voortgang van de uitvoering van de plannen van aanpak. Deze plannen zien toe op het verbeteren van landstaken van de landen. Hierbij bied ik u zoals gebruikelijk de meest recente uitvoerings- en voortgangsrapportages over de plannen van aanpak aan1. Onderstaand volgt een korte toelichting op deze rapporten en de inhoud van mijn overleg hierover met de landen.

Tijdens het overleg met Sint Maarten kondigde Minister van Justitie Richardson aan dat de renovatie van de gevangenis Point Blanche binnen enkele dagen zou starten. De renovatie van deze gevangenis is hoogstnoodzakelijk en de jarenlange vertraging houdt voortgang van het verbeterplan tegen. De renovatie is inmiddels gestart op 15 juli jongstleden. De verwachting is dat de renovatie een impuls zal geven aan het voltooien van het plan van aanpak. Over de overige plannen van aanpak van Sint Maarten is de Voortgangscommissie in haar rapportages wisselend positief. Waar bijvoorbeeld de Landsrecherche «dicht in de buurt van het afronden» komt, wordt de situatie bij de politie zorgelijk genoemd. De Minister-President en de Minister van Justitie van Sint Maarten hebben mij verzekerd alles is het werk te stellen om alle plannen van aanpak binnen de huidige termijn af te ronden.

De Minister van Justitie van Curaçao deelde op 26 augustus jl. mee dat hij op het punt staat overeenstemming te bereiken met de vakbonden over rechtspositionele kwesties. Het ontbreken van deze overeenstemming heeft implementatie van de nieuwe organisatiestructuren van het Korps Politie Curaçao en de gevangenis lang tegengehouden, waardoor werving en plaatsing van personeel niet of nauwelijks mogelijk was. Het bereiken van overeenstemming met de vakbonden kan veel onderliggende problemen bij de uitvoering van de plannen van aanpak helpen oplossen. Minister Navarro heeft eveneens de verwachting uitgesproken de twee plannen van aanpak in 2014 af te ronden. Over de voortgang van de uitvoering van de plannen van aanpak van beide landen zal ik uw Kamer blijven informeren.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk