Kamerstuk 33400-IV-37

Reactie op de punten die zijn geformuleerd voor het beleidsterrein energie van de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) 2013

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 20 juni 2013
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-IV-37.html
ID: 33400-IV-37

Nr. 37 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 juni 2013

In uw brief van 6 juni 2013 deelt u mede dat een gezamenlijk overleg van de commissies Koninkrijksrelaties van beide Kamers der Staten Generaal heeft plaats gevonden, waarin ook mijn brief van 11 april 2013 met betrekking tot de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg ter sprake is geweest. Ingevolge daarvan heeft u mij verzocht alsnog een inhoudelijke reactie te geven op de punten die in de afsprakenlijst zijn geformuleerd voor het beleidsterrein van energie. Ik ga er vanuit dat uw verzoek voornamelijk betrekking heeft op Caribisch Nederland.

Naar aanleiding van uw verzoek heb ik mij gewend tot mijn ambtgenoot van Economische Zaken onder wiens verantwoordelijkheid het energiebeleid valt. De ontvangen informatie is in het navolgende verwerkt.

Met betrekking tot uw verzoek om een inventarisatie op te maken van bestaande meer duurzame energie-projecten in elk der landen, inclusief de kosten, en het aandeel van deze duurzame energieproductie in de landen meld ik het volgende:

Alleen op Bonaire wordt gebruik gemaakt van duurzame energie. Energie-producent Contour Global Bonaire (voorheen Ecopower) maakt gebruik van 12 windturbines die in totaal circa 35% van de energiebehoefte op Bonaire dekken.

De bouwkosten bedroegen destijds ca. € 45 miljoen.

Met betrekking tot uw verzoek een inventarisatie op te maken van wat de ambities zijn van elk van de landen, waaronder de mogelijkheid van gezamenlijke watervoorziening en gezamenlijke inkoop van gas kan ik u het volgende meedelen:

Saba en Sint Eustatius hebben de ambitie om gebruik te maken van windenergie. Op Saba en Sint Eustatius zijn enige weken geleden windmeetmasten geplaatst om te bezien of windenergie op de eilanden een reële optie is.

Er is geen sprake van een gezamenlijke inkoop van gas. Op Bonaire voorziet het Venezolaanse bedrijf PDVSA in de dieselolie voor de generatoren. De Venezolaanse olie wordt op Bonaire aangeleverd door het Curaçaose brandstofdistributie-bedrijf Curoil. Kookgas (in metalen flessen) wordt ook door dat bedrijf aan Bonaire geleverd.

Op Saba en Sint Eustatius wordt de diesel geleverd door het bedrijf SOL. De energiebedrijven op de twee eilanden maken deel uit van het energiebedrijf GEBE (Gemeenschappelijk Energiebedrijf Bovenwindse Eilanden) op Sint Maarten. Bijna alle bevoorrading voor de eilanden geschiedt dan ook via Sint Maarten. Op 5 december 2013 gaan de GEBE-vestigingen op Saba en Sint Eustatius functioneren als nieuwe onafhankelijke energiebedrijven. Er loopt thans een aanbestedingsprocedure om een contract te sluiten met een nieuwe olieleverancier.

Van mijn ambtgenoot van Infrastructuur en Milieu (IenM) ontving ik informatie ter beantwoording van uw vraag naar de mogelijkheid van een gezamenlijke watervoorziening in de BES en de Caribische landen van het Koninkrijk.

Een gezamenlijke watervoorziening is in de praktijk niet haalbaar en betaalbaar. Op geen van de eilanden is sprake van een natuurlijke voorraad zoet water. Het opslaan van water is duur en vraagt veel ruimte. Het transport is eveneens duur. De prioriteit voor IenM ligt bij de drinkwatervoorziening op Saba en de afvalwaterbehandeling op Bonaire waar IenM ook budget voor heeft.

U heeft tevens verzocht een inventarisatie op te maken van de mogelijkheden tot samenwerking, bijvoorbeeld door expertise uitwisseling en transport van energie tussen de landen.

Een inventarisatie is nu nog niet mogelijk. De nieuwe energiebedrijven op Saba en Sint Eustatius zullen zeker nauw gaan samenwerken om de kosten te drukken. Op welke wijze en bij welke onderdelen is nog onderwerp van gesprek.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk