Kamerstuk 33400-IV-35

Informatie over de voortgang van het overleg met de minister-president van Sint Maarten inzake de integriteit van het politieke bestuur

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 18 juni 2013
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-IV-35.html
ID: 33400-IV-35

Nr. 35 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 juni 2013

Op 16 april 2013 heb ik tijdens een overleg met de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties toegezegd de Kamer te informeren over de voortgang van het overleg met de minister-president van Sint Maarten inzake de integriteit van het politieke bestuur aldaar (Kamerstuk 33 400 IV, nr. 28).

Zoals ik de Kamer meedeelde, heb ik namens de rijksministerraad op 4 april 2013 een brief aan de minister-president gezonden waarin ik de zorgen van de rijksministerraad heb verwoord over het feit dat de integriteit en het aanzien van het bestuur van Sint Maarten publiekelijk ter discussie staat.

Directe aanleiding van de zorgen vormde de publiciteit rond de vermeende omkoping van een Statenlid van Sint Maarten en de mogelijke betrokkenheid van de toenmalige minister van Justitie, de heer Duncan, hierbij. Ik heb u meegedeeld dat het openbaar ministerie op Sint Maarten in dat verband een strafrechtelijk onderzoek is gestart.

Ik heb tijdens het algemeen overleg ook gezegd dat ik de minister-president van Sint Maarten heb meegedeeld dat bij de rijksministerraad een algemeen gedeeld gevoel bestaat dat het integriteitsprobleem op Sint Maarten het onderzoek, dat door het openbaar ministerie is ingesteld, overstijgt. Ik heb daarbij gesteld dat de integriteitsproblematiek afbreuk doet aan het vertrouwen dat burgers, bedrijven op Sint Maarten en buitenlandse overheden moeten kunnen hebben in het bestuur van het land en dat dit de beeldvorming van het Koninkrijk als geheel raakt.

Zoals bekend, is het kabinet van Sint Maarten thans demissionnair en heeft de heer Duncan inmiddels zijn ontslag aangeboden aan de Gouverneur van Sint Maarten. Dit is hem kort daarna ook verleend. Daarmee is een belangrijke factor weggevallen die mede oorzaak was voor de ontstane beeldvorming rond de integriteitsproblematiek van het bestuur in het land. De problematiek is nochtans niet van tafel. De integriteit van het bestuur en politici op Sint Maarten blijft voor de rijksministerraad – zoals hierboven al werd aangegeven – vooralsnog een onderwerp van aanhoudende zorg.

Met de formatie van een nieuw kabinet op Sint Maarten hoopt de rijksministerraad dat een regering aantreedt die zich bewust is van de zorgelijke situatie, maar dat zal moeten blijken. Een nieuwe regering zal de nodige inspanningen moeten plegen om het vertrouwen in de deugdelijkheid van het landsbestuur te herwinnen en het negatieve beeld dat daarvan is ontstaan weg te nemen.

De Koninkrijksregering zal Sint Maarten daarin desgewenst steunen.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk