Kamerstuk 33400-IV-31

Zesde voortgangsrapportage Curaçao

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 5 juni 2013
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-IV-31.html
ID: 33400-IV-31

Nr. 31 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juni 2013

Hierbij bied ik u de zesde rapportage van de Voortgangscommissie Curaçao aan met bijbehorende uitvoeringsrapportages van de minister van Justitie van Curaçao inzake het Korps Politie Curaçao en het Sentro di Detension i Korekshon Korsou (SDKK) 1. De rapportages beslaan de periode 1 oktober 2012 tot 1 januari 2013. Tevens bied ik u een nagekomen brief aan van de voortgangscommissie2.

Op dinsdag 21 mei heb ik met minister-president Hodge en minister van Justitie Navarro van Curaçao gesproken over de rapportage van de voortgangscommissie. De minister van Justitie deelde mee dat er een taskforce in het leven is geroepen om de bestaande knelpunten bij gevangenis en politie zo snel mogelijk op te lossen. Een van de grootste knelpunten bij de uitvoering van de plannen van aanpak van Curaçao, is het uitblijven van overeenstemming met de vakbonden over rechtspositionele kwesties. Dit houdt werving en plaatsing van personeel tegen, waardoor met name de gevangenis – die met een chronisch gebrek aan personeel kampt – in de knel komt. Minister Navarro is in overleg met de vakbonden om de impasse te doorbreken.

Ik heb met belangstelling kennis genomen van het initiatief een taskforce in te richten en tegelijkertijd de minister van Justitie verzocht alles in het werk te stellen om de plannen van aanpak binnen de huidige termijn (tot oktober 2014) af te ronden. Dit streven wordt gedeeld door de minister van Justitie van Curaçao.

Gezien de vertraging die optreedt in de organisatie van het ministerieel overleg volgend op het uitkomsten van de periodieke voortgangsrapportages, wil ik aan de minister-president van Curaçao voorstellen de zevende en achtste ministeriële overleggen samen te voegen. Dit betekent dat ik u de bijbehorende rapportages in één keer zal sturen.

De voortgangs- en uitvoeringsrapportages van Sint Maarten kan ik u nog niet sturen, omdat het ministerieel overleg met de minister-president van Sint Maarten nog moet plaatsvinden. Door de huidige politieke ontwikkelingen op Sint Maarten staat de zoektocht naar een datum stil. Zodra het ministerieel overleg heeft plaatsgevonden, zal ik u de betreffende rapportages toezenden.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk