Kamerstuk 33400-IV-19

Vijfde voortgangsrapportage Curaçao en achtste voortgangsrapportage Sint Maarten

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 7 januari 2013
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-IV-19.html
ID: 33400-IV-19

Nr. 19 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 januari 2013

Hierbij bied ik u de vijfde rapportage van de Voortgangscommissie Curaçao aan met de bijbehorende uitvoeringsrapportage van de minister van Justitie van Curaçao inzake het Korps Politie Curaçao en het Sentro di Detension i Korekshon Korsou (SDKK) 1. De rapportage betreft de periode 1 juli 2012 tot 1 oktober 2012.

Tevens bied ik u hierbij de achtste rapportage van de Voortgangscommissie Sint Maarten aan met de bijbehorende uitvoeringsrapportages van de minister van Justitie inzake het Korps Politie Sint Maarten, de gevangenis Point Blanche en de Landsrecherche, van de minister-president inzake de afdeling Burgerzaken en de afdeling Juridische Zaken en Wetgeving en van de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ontwikkeling, Milieu en Infrastructuur inzake het ministerie van VROMI2.

Deze rapportage betreft ook de periode 1 juli 2012 tot 1 oktober 2012.

Donderdag 13 december jl. heb ik met de minister-president van Curaçao – tevens minister van Justitie – de heer Betrian, gesproken over de rapportage van de Voortgangscommissie Curaçao. De rapportages zijn beperkt inhoudelijk besproken, nu er in Curaçao nog sprake is van een interim--kabinet. Wel gaf de heer Betrian aan dat er bij het politiekorps en de gevangenis nog weinig voortgang is en dit een traject van lange adem zal zijn. Nog steeds is er geen overeenstemming met de vakbonden over de inrichting van de nieuwe politieorganisatie. De heer Betrian gaf aan dat het een langdurend traject betreft, omdat de wet in Curaçao voorschrijft dat er op dit punt consensus met de vakbonden moet worden bereikt. Voor wat betreft de gevangenis is door Curaçao gesproken met medewerkers van het ministerie van Veiligheid en Justitie om te bezien of Nederland kan ondersteunen in de werving van nieuw personeel.

Tevens heb ik donderdag 13 december jl. gesproken met de minister-president van Sint Maarten, mevrouw Wescot-Williams, en de minister van Justitie van Sint Maarten, de heer Duncan, over de rapportage van de Voortgangscommissie Sint Maarten. Er is stilgestaan bij het capaciteitsgebrek binnen het Huis van Bewaring en de gevangenis, waar de minister van Justitie mee te maken heeft. Dit zorgt er voor dat de renovatie van de gevangenis nog steeds niet is begonnen. Minister Duncan is bezig om alternatieve locaties te creëren. Ook heeft minister Duncan mij nader geïnformeerd over de plannen voor inrichting van een «Justice Park». Hij heeft toegezegd de Voortgangscommissie Sint Maarten op de hoogte te stellen van de verdere ontwikkelingen rond dit onderwerp.

De zesde rapportage van de Voortgangscommissie Curaçao en de negende rapportage van de Voortgangscommissie Sint Maarten worden medio februari aan respectievelijk de minister-president van Curaçao en de minister-president van Sint Maarten en mij aangeboden. Zodra deze rapportages zijn besproken tijdens een Ministerieel Overleg, zal ik uw Kamer opnieuw informeren.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk