Kamerstuk 33400-A-106

Voortgang uitwerking projectbeslissing Harlingen-Kornwerderzand (“de Boontjes”)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2013

Gepubliceerd: 24 juni 2013
Indiener(s): Melanie Schultz van Haegen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-A-106.html
ID: 33400-A-106

Nr. 106 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 juni 2013

Op 28 september 2012 heb ik u geïnformeerd over mijn beslissing om de vaarweg Harlingen-Kornwerderzand (de Boontjes) te verdiepen in 2 fasen (Kamerstuk 33 400 A, nr. 4). Hierbij deel ik u mede dat ik na realisatie van fase 1 inmiddels ook heb ingestemd met de uitvoering van fase 2 van deze vaarweg.

Uw kamer heeft in 2007 het amendement Cramer (Kamerstuk 31 474 XII, nr. 9) aangenomen. Dit amendement had tot doel «de verdieping van de regionale vaarweg de Boontjes mogelijk te maken». Met het amendement is daarvoor € 5 miljoen ter beschikking gesteld.

Ter uitvoering van het amendement Cramer hebben lenM en de provincie Friesland in 2009 een bestuursovereenkomst gesloten, gericht op het verwijderen van een drempel en het verdiepen van deze vaarweg tot 3,8 meter –NAP en een bodembreedte van 100 meter tussen Harlingen en Kornwerderzand. In de bestuursovereenkomst is afgesproken dat de provincie de planstudie uitvoert en dat het rijk na instemming met de planstudie zorgt voor de uitvoering van de verdieping en de eerste vijf jaar onderhoud van de vaarweg.

Na die periode evalueren de partijen of de containervaart op Harlingen voldoende van de grond is gekomen en of de jaarlijkse onderhoudskosten overeenkomen met de destijds ingeschatte kosten. Op basis daarvan zullen dan verdere afspraken gemaakt worden over de onderhoudskosten voor de verdere toekomst.

Op basis van de planstudie die de provincie Friesland mij heeft aangeboden, kan ik u melden dat het verwijderen van de drempel in het zuidelijk deel van de vaarweg (fase 1) reeds is afgerond.

Daarnaast heeft een aanvullende kosten-batenanalyse aangetoond dat de in 2009 in de bestuursovereenkomst afgesproken verdieping van de vaarweg inclusief het verdiepen van een Gasleiding de grootste maatschappelijke meerwaarde voor het tracé naar het noorden (fase 2) oplevert. De meerkosten als gevolg van de verdieping van deze leiding kunnen evenals de eerder begrote kosten uit het ter beschikking gestelde budget van € 5 mln. worden opgevangen.

De realisatie van fase 2 van de verdieping zal in 2013 wordt uitgevoerd.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus