Gepubliceerd: 14 maart 2013
Indiener(s): Lodewijk Asscher (viceminister-president , minister sociale zaken en werkgelegenheid) (PvdA)
Onderwerpen: organisatie en beleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33327-17.html
ID: 33327-17

Nr. 17 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 maart 2013

Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet vereenvoudiging regelingen UWV in werking getreden, met uitzondering van enkele bepalingen, waarvan inwerkingtreding op latere datum is beoogd. Dit is geregeld in het Besluit van 20 december 2012 tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging regelingen UWV (Staatsblad 2012, 675 en 676), hierna te noemen het Besluit.

In artikel VII van deze wet wordt de Wet arbeid en zorg (Wazo) gewijzigd op het onderdeel dagloonvaststelling voor de uitkeringen in verband met zwangerschap en bevalling. Dit onderdeel van de wet is abusievelijk eveneens op 1 januari 2013 in werking getreden en niet op 1 juni 2013, gelijktijdig met de beoogde inwerkingtreding van de overige vereenvoudigde regels voor vaststelling van de daglonen voor de uitkeringen voor de werknemersverzekeringen.

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel vereenvoudiging regelingen UWV is uitdrukkelijk aangegeven dat alle wijzigingen rond de dagloonvaststelling gelijktijdig in werking zouden treden, per 1 juni 2013. Ook in de toelichting op het Besluit tot inwerkingtreding is expliciet aangegeven dat beoogd wordt de regels tot aanpassing van het Dagloonbesluit in werking te laten treden met ingang van 1 juni 2013. Gelet daarop is in het Besluit sprake van een evidente omissie.

Ik wil deze omissie met terugwerkende kracht herstellen tot en met 1 januari 2013 zodat alle wijzigingen zoals beoogd ingaan met ingang van 1 juni 2013. Ik zal dit regelen in een nota van wijziging die ik zal indienen in de Tweede Kamer op het voorstel van Wet Verzamelwet SZW 2013 dat onlangs aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Ik heb UWV verzocht de wijzigingen per 1 juni 2013 door te voeren en tot die tijd de Wazo-uitkeringen te blijven vaststellen op de wijze zoals die bestond voor 1 januari 2013.

Voor de betrokken werknemers en werkgevers betekent dit dat de uitkeringsgrondslagen ongewijzigd blijven en dat de uitkeringen worden vastgesteld op dezelfde manier als voor 1 januari 2013. Met ingang van 1 juni 2013 zal dan het nieuwe systeem gelden voor de uitkeringen die ingaan vanaf die datum.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher