Gepubliceerd: 12 juni 2012
Indiener(s): Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: verzekeringen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33288-7.html
ID: 33288-7
Origineel: 33288-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 13 juni 2012

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Het in artikel I, onderdeel A, voorgestelde artikel 11a van de Zorgverzekeringswet, wordt als volgt gewijzigd:

a. Het vierde lid komt te luiden:

4. De zorgverzekeraars verstrekken aan het CAK de persoonsgegevens van de personen, bedoeld in het eerste lid, waaronder het burgerservicenummer, de geboortedatum, het rekeningnummer, de woonplaats en gegevens betreffende de gezondheid als bedoeld in de Wet bescherming persoonsgegevens, die noodzakelijk zijn ter uitvoering van dit artikel.

b. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

8. Onze Minister kan aan zorgverzekeraars voor het verstrekken van de persoonsgegevens, bedoeld in het vierde lid, een vergoeding verstrekken waarvan de hoogte bij ministeriële regeling wordt bepaald.

B

Artikel II komt te luiden

ARTIKEL II

Indien de wet van 7 november 2011 tot wijziging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en enkele andere wetten, in verband met de instelling van het zelfstandig bestuursorgaan CAK (Stb. 2011, 561) in werking is getreden of in werking treedt, wordt in artikel 89, derde lid, van de Zorgverzekeringswet zoals dat luidt na de inwerkingtreding van die wet, de zinsnede «van de uitkeringen, bedoeld in artikel 118a, eerste lid,» vervangen door: van de tegemoetkomingen, bedoeld in artikel 11a en van de uitkeringen, bedoeld in artikel 118a, eerste lid,.

C

Onder vernummering van de artikelen III en IV tot de artikelen IV en V, wordt na artikel II een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL III

Indien de wet van 7 november 2011 tot wijziging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en enkele andere wetten, in verband met de instelling van het zelfstandig bestuursorgaan CAK (Stb. 2011, 561) in werking is getreden of in werking treedt, wordt in artikel 49 van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten zoals dat luidt na de inwerkingtreding van die wet, onder vervanging van de letteraanduiding van de onderdelen d en e door e en f, een nieuw onderdeel d ingevoegd, luidende:

d. de vaststelling van het recht op en de verstrekking van de tegemoetkomingen, bedoeld in artikel 11a van de Zorgverzekeringswet;.

Toelichting

Onderdeel A

Het gewijzigde vierde lid van het voorgestelde artikel 11a van de Zorgverzekeringswet (hierna: Zvw) stelt buiten twijfel dat het burgerservicenummer, de geboortedatum, het rekeningnummer en de woonplaats van de verzekerde behoren tot de persoonsgegevens die noodzakelijk zijn voor de toepassing van dit artikel. Het gaat bij de gegevens betreffende de gezondheid om de betaalde eigen bijdrage voor de behandeling in de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg (hierna: GGZ). De zorgverzekeraars moeten die gegevens aan het CAK verstrekken ten behoeve van de tegemoetkoming in de betaalde eigen bijdrage voor de behandeling in de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg (hierna: GGZ).

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (hierna: VWS), beschikt ingevolge het toegevoegde achtste lid van het voorgestelde artikel 11a van Zvw over de bevoegdheid om aan de zorgverzekeraars een vergoeding te verlenen voor de verplichte gegevensverstrekking. De Minister van VWS kan van die bevoegdheid gebruik maken indien de uitvoeringskosten voor de zorgverzekeraars die voortvloeien uit die gegevensverstrekking daartoe aanleiding geven.

Onderdeel B

De wet van 7 november 2011 tot wijziging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en enkele andere wetten, in verband met de instelling van het zelfstandig bestuursorgaan CAK (Stb. 2011, 561) bevat een invoeging van een derde en vierde lid in artikel 89 van de Zvw. De Minister van VWS kan op basis van de ingevoegde leden een aanwijzing geven aan een zorgverzekeraar of een zorgaanbieder voor de levering van gegevens voor de uitkering van de compensatie van het verplicht eigen risico. De Minister van VWS kan aan de zorgverzekeraar dan wel de zorgaanbieder een last onder dwangsom opleggen indien die verzekeraar respectievelijk die aanbieder niet binnen vier weken voldoet aan de aanwijzing. Het voorgestelde artikel II bevat een wijziging van artikel 89, derde lid, van de Zvw, zoals dat luidt na de inwerkingtreding van de bovengenoemde wet. De bovenbedoelde bevoegdheden gelden op basis van de voorgestelde wijziging ook voor de tegemoetkoming in de betaalde eigen bijdrage voor de behandeling in de tweedelijns GGZ. De voorgestelde redactie van artikel II bewerkstelligt dat de wijziging ook plaats vindt in het onwaarschijnlijke geval dat de bovenbedoelde wet na 1 januari 2013 in werking treedt.

Onderdeel C

De wet van 7 november 2011 tot wijziging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en enkele andere wetten, in verband met de instelling van het zelfstandig bestuursorgaan CAK (Stb. 2011, 561) bevat de invoeging in de Algemene Wet bijzondere Ziektekosten van artikel 49. Dit artikel vermeldt de taken van het CAK. De vaststelling van het recht en de verstrekking van de tegemoetkoming in de betaalde eigen bijdrage voor behandeling in de tweedelijns GGZ wordt aan het takenpakket van het CAK toegevoegd. De voorgestelde redactie van artikel III bewerkstelligt dat de wijziging ook plaats vindt in het onwaarschijnlijke geval dat de bovenbedoelde wet na 1 januari 2013 in werking treedt.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. I. Schippers