Kamerstuk 33253-50

Gewijzigd amendement van het lid Van der Staaij ter vervanging van nr. 39 over dat de NZa inzicht geeft aan de NMa over de gevolgen voor de betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit, na vooraf advies ingewonnen te hebben bij de IGZ

Dossier: Wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg, de Wet cliëntenrechten zorg en enkele andere wetten in verband met het tijdig signaleren van risico's voor de continuïteit van zorg alsmede in verband met het aanscherpen van procedures met het oog op de kwaliteit en bereikbaarheid van zorg

Gepubliceerd: 6 maart 2013
Indiener(s): Kees van der Staaij (SGP)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33253-50.html
ID: 33253-50
Origineel: 33253-39

88,7 %
11,3 %

GL

PvdA

VVD

PVV

CU

SP

50PLUS

PvdD

D66

SGP

CDA


Nr. 50 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER STAAIJ TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 39

Ontvangen 6 maart 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel D, wordt aan artikel 49c een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. De zorgautoriteit geeft de mededingingsautoriteit inzicht in de gevolgen die de concentratie zal hebben voor de betaalbaarheid, toegankelijkheid en, volgens de bevindingen van de ambtenaren van het staatstoezicht, voor de kwaliteit van zorg.

Toelichting

Op dit moment hebben de NZa en de Nma al een samenwerkingsovereenkomst, waarin is vastgelegd dat de NZa aan de NMa haar oordeel geeft over de gevolgen voor de betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit. De Nma kan dat oordeel dan betrekken bij haar eindoordeel over de voorgenomen fusie. De NZa wint voorafgaand aan haar oordeel advies in bij de IGZ.

Met het wetsvoorstel over de zorgspecifieke concentratietoets verdwijnt dit inhoudelijke oordeel van de NZa en de IGZ over de publieke belangen, met uitzondering van de bereikbaarheid van de cruciale zorg. Dat vindt de indiener ongewenst. Dit amendement regelt daarom dat de NZa inzicht geeft aan de NMa over de gevolgen voor de betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit, na vooraf advies ingewonnen te hebben bij de IGZ. De IGZ betrekt daarbij haar bevindingen van het intensievere reguliere toezicht dat zij op grond van de reguliere kwaliteitswetgeving tijdens het concentratieproces uitoefent. De NMa kan deze bevindingen betrekken bij haar eindoordeel over de voorgenomen fusie.

Van der Staaij