Kamerstuk 33253-44

Amendement van het lid Leijten over dat de zorgautoriteit regels kan stellen aan de hand waarvan gemeenten verplicht worden gesteld gegevens en inlichtingen te verstrekken indien zij op de hoogte zijn van risico’s voor de continuïteit van zorg bij zorgaanbieders

Dossier: Wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg, de Wet cliëntenrechten zorg en enkele andere wetten in verband met het tijdig signaleren van risico's voor de continuïteit van zorg alsmede in verband met het aanscherpen van procedures met het oog op de kwaliteit en bereikbaarheid van zorg

Gepubliceerd: 5 maart 2013
Indiener(s): Renske Leijten
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33253-44.html
ID: 33253-44

15,3 %
84,7 %

PvdA

GL

PvdD

VVD

CU

50PLUS

CDA

SGP

PVV

D66

SP


Nr. 44 AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN

Ontvangen 5 maart 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, wordt na onderdeel D, een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

Da

In artikel 56a, wordt aan het tweede lid, onder vervanging van de punt aan het einde van onderdeel b door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. wanneer uit de gegevens of inlichtingen als bedoeld in artikel 62a blijkt dat sprake is van een risico voor de continuïteit van zorg.

II

In artikel I, wordt na onderdeel E, een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

Ea

Na artikel 62 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 62a

De zorgautoriteit kan, met inachtneming van het bepaalde krachtens artikel 65, regels stellen, inhoudende onder welke omstandigheden gegevens en inlichtingen moeten worden verstrekt door gemeenten met oog op de signalering van risico’s voor de continuïteit van zorg, met dien verstande dat geen gegevens of informatie hoeven te worden verstrekt die zien op een zorgaanbieder die in de regel door minder dan vijftig personen zorg doet verlenen.

Toelichting

Gemeenten hebben een goed inzicht in wat er in hun regio speelt in de zorg. Zij hebben naar de mening van de indiener een belangrijke verantwoordelijkheid voor de continuïteit van zorg in de regio. Om te garanderen dat de kennis die gemeenten hebben ook daadwerkelijk wordt gebruikt regelt dit amendement dat de zorgautoriteit regels kan stellen aan de hand waarvan gemeenten verplicht worden gesteld gegevens en inlichtingen te verstrekken indien zij op de hoogte zijn van risico’s voor de continuïteit van zorg bij zorgaanbieders. Aan de hand van de door gemeenten verstrekte informatie kan de zorgautoriteit beslissen of een beschikbaarheidsbijdrage moet worden toegekend aan de betreffende zorgaanbieder.

Leijten