Kamerstuk 33151-7

Amendement van het lid Gesthuizen over het tevens gelden van het criterium van 'een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer' voor het eerdere misdrijf

Dossier: Wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met de invoering van minimumstraffen in geval van recidive bij misdrijven waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van acht jaren of meer is gesteld (minimumstraffen voor recidive bij zware misdrijven)

Gepubliceerd: 13 april 2012
Indiener(s): Sharon Gesthuizen (SP)
Onderwerpen: recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33151-7.html
ID: 33151-7

Nr. 7 AMENDEMENT VAN HET LID GESTHUIZEN

Ontvangen 13 april 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel C, wordt artikel 43c, eerste lid, als volgt gewijzigd:

1. Na «van twaalf jaren of meer is gesteld» wordt een zinsnede ingevoegd, luidende: en die een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer ten gevolge heeft gehad.

2. Na «en dit nieuwe misdrijf» wordt ingevoegd: tevens.

Toelichting

Onder de formele delictsomschrijvingen in het Wetboek van Strafrecht gaat een veelheid aan ongelijksoortige handelingen schuil. Bekend voorbeeld is de afgedwongen tongzoen, die juridisch gezien als «verkrachting» kan worden aangeduid. Juist om te voorkomen dat een relatief gezien licht feit leidt tot een veroordeling tot een minimumstraf, is in artikel 43c opgenomen dat het nieuwe misdrijf een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer ten gevolge heeft gehad.

Indiener is van mening dat dit criterium ook moet komen te gelden voor het eerste misdrijf («de vroegere veroordeling») dat is begaan, aangezien dit eerdere misdrijf bepalend is voor de vraag of een minimumstraf moet worden opgelegd.

Gesthuizen