Kamerstuk 33000-XVI-93

Nadere informatie n.a.v. het WGO sport van 28 november 2011

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2012

Gepubliceerd: 5 december 2011
Indiener(s): Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-XVI-93.html
ID: 33000-XVI-93

Nr. 93 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 december 2011

Tijdens het WGO Sport van 28 november 2011 heb ik toegezegd u over een aantal zaken nog nader te informeren.

Het gaat om het volgende:

  • 1: de gewijzigde motie van het lid Bruins Slot over betaald voetbal organisaties (Kamerstuk 33 000 XVI, nr. 91);

  • 2: de aangepaste motie van het lid Klaver over voorwaarden voor eventuele overheidssteun aan Thialf. (Kamerstuk 33 000 XVI, nr. 92)

  • 3: de vergoeding voor trainers in het amateurvoetbal, waarvoor het lid De Mos aandacht vroeg.

Met betrekking tot deze moties merk ik het volgende op.

Ad.1: Motie Bruins Slot

Deze gewijzigde motie beoogt om bij eventuele steun van gemeenten aan betaald voetbal organisaties (bvo’s) te bevorderen dat geaggregeerde informatie over salarisstijgingen binnen de bvo’s transparant gemaakt wordt. De motie roept de regering op om daartoe in overleg te gaan met de VNG en de KNVB.

Ik beschouw deze motie als ondersteuning van mijn beleid en ik wil dat als volgt toelichten.

De strekking van de motie, die oproept tot meer transparantie, is in lijn met mijn opvattingen daarover en de inzet van de KNVB ter zake. Bovendien gaat het om steun van gemeenten aan het betaalde voetbal. Gemeenten kunnen daarbij zelf afspraken maken over voorwaarden voor steun, de mate en soort informatie die de gemeente van de kant van een bvo wenselijk acht, e.d. om lokaal tot een goede besluitvorming te komen. De rijksoverheid heeft daar in beginsel geen bemoeienis mee.

Ad 2: Motie Klaver

De aangepaste motie verzoekt de regering voorwaarden te stellen op het gebied van energiebesparing aan de (ver-)bouw van Thialf ingeval van een eventuele garantstelling voor een overheidsinvestering.

Ik heb begrip voor de overweging die aan de motie ten grondslag ligt en ik zie het belang in van een schaatscomplex van internationale allure in Nederland.

Ik ontraad de motie en wel om de volgende redenen.

Ik vind het prematuur om nu al eisen stellen, terwijl ik nog niet beschik over een businessplan, noch over een formeel verzoek tot steun. Verder kunnen eisen die vooraf gesteld worden naar mijn mening belemmerend werken op het proces van totstandkoming van de definitieve plannen.

Dit laat onverlet dat ik het gebruik maken van duurzame energiebronnen in een dergelijk complex natuurlijk een goede zaak vind.

Ad. 3: vergoedingen in het amateurvoetbal

Het lid De Mos betoogde dat het voor amateur voetbal verenigingen een zware financiële last is om een jaarsalaris van ca. € 27 000,– te moeten betalen voor een trainer die op een bepaald niveau is opgeleid. Er zou sprake zijn van een relatie tussen de gestelde eisen aan het trainersdiploma en het te betalen salaris.

Ik heb bij de KNVB navraag gedaan en kan u het volgende melden.

Vanuit de KNVB zijn er geen richtlijnen gegeven voor wat betreft de vergoeding aan trainers gekoppeld aan hun opleidingsniveau. Het is wel zo dat trainers verplicht een diploma moeten hebben om op bepaalde niveaus in de competitie te mogen werken. Zo moet, bijvoorbeeld, een trainer in de Topklasse minimaal het diploma Trainer Coach 1 (TC 1) hebben. De vergoeding voor trainers is daarbij de uitkomst van onderhandelingen tussen club en trainer.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E. I. Schippers