Kamerstuk 33000-XVI-18

Amendement van het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink dat gelden vrijmaakt voor deskundigheidsbevordering bij landelijke werkende vrijwilligersorganisaties

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2012

Gepubliceerd: 8 november 2011
Indiener(s): Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-XVI-18.html
ID: 33000-XVI-18

32,7 %
67,3 %

PvdD

SGP

PvdA

D66

CDA

SP

CU

GL

VVD

PVV


Nr. 18 AMENDEMENT VAN HET LID WIEGMAN-VAN MEPPELEN SCHEPPINK

Ontvangen 8 november 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 44 Maatschappelijke ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met  € 3 500 (x € 1 000).

II

In artikel 44 Maatschappelijke ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met  € 3 500 (x € 1 000).

Toelichting

Vrijwilligerswerk is een belangrijke factor bij het vormgeven van de civil society. Het vrijwilligerswerk vindt veelal lokaal plaats. Desondanks is er een grote behoefte aan landelijke ondersteuning. Landelijke deskundigheidsbevordering staat onder druk. De landelijke deskundigheidsbevordering voor landelijke organisaties bood een mogelijkheid tot professionaliseren van vrijwilligerswerk. Voor vrijwillig jeugd- en jongerenwerk waren aparte stimuleringsmaatregelen uitgevoerd door ZonMw. Dit stopt halverwege 2012. Een vervolg is wenselijk omdat anders veel opgedane ervaring en investeringen verloren gaan.

Door middel van dit amendement wordt de deskundigheidsbevordering voor landelijke (koepel) organisaties voortgezet en de toegang verbreed, waardoor landelijke werkende vrijwilligersorganisaties en verenigingen die een cruciale rol spelen in het ondersteunen en faciliteren van vrijwilligerswerk voor en door jongeren ook toegang tot de deskundigheidsbevordering krijgen.

Er is een aantal landelijk werkende vrijwilligersorganisaties en verenigingen die een cruciale rol spelen bij het ondersteunen en faciliteren van vrijwilligerswerk, waaronder bijvoorbeeld NUSO, YMCA Nederland, Scouting Nederland, HGJB, plattelandsjongeren en Youth for Christ. Het is van belang dat trainingen voor vrijwilligers op landelijk niveau worden voorgezet door middel van de deskundigheidsbevordering.

De dekking van dit amendement wordt gevonden in het niet juridisch verplichte deel van het artikel 44.

Wiegman-Van Meppelen Scheppink