Kamerstuk 33000-XIII-94

Amendement van het lid Van Gerven waarin 4,8 miljoen extra wordt vrijgemaakt voor 16.1 ’Versterken concurrentiekracht en verduurzamen agroketens en visserij’

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2012

Gepubliceerd: 7 december 2011
Indiener(s): Henk van Gerven (SP)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-XIII-94.html
ID: 33000-XIII-94

48,0 %
52,0 %

SGP

CDA

PVV

D66

SP

VVD

PvdD

GL

PvdA

CU


Nr. 94 AMENDEMENT VAN HET LID VAN GERVEN

Ontvangen 7 december 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 16 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 4 800 (x € 1 000).

II

In artikel 16 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 4 800 (x € 1 000).

Toelichting

Met dit amendement wordt 4,8 miljoen extra vrijgemaakt voor 16.1 «Versterken concurrentiekracht en verduurzamen agroketens en visserij». 2,8 miljoen hiervan is bestemd voor extra inzet op duurzame veehouderij. Indieners verzoeken tevens het niveau van het budget voor duurzame veehouderij tenminste op dit peil van 30 miljoen te houden voor de komende jaren en een voldoende deel hiervan te oormerken voor de biologische veehouderij. De verhoging voor «duurzame veehouderij» is nodig om de doelstelling van de doelstelling van 100% duurzame nieuwbouw van stallen en een volledig duurzame veehouderij in 2023 in het vizier te houden. Besteding is bedoeld voor integraal duurzame diervriendelijk stallen en innovatieve diervriendelijke concepten, zoals bijvoorbeeld de uitrol van het «Rondeel» concept. De biologische veehouderij en het gemengde bedrijf vallen wel onder dit subpunt van 16.1, maar niet de biologische land en tuinbouw. Aangezien deze biologische land- en tuinbouw ook niet elders in de begroting expliciet voorkomt, wordt voorgesteld om – conform de meerjarenplanning in de vorige begroting – 2 miljoen te besteden aan het bevorderen van biologische landbouw en tenminste dit niveau de komende jaren vast te houden.

Daartoe is 2 miljoen van de met dit amendement gereserveerde 4,8 miljoen, bestemd voor het bevorderen van de biologische landbouw.

Derhalve vindt een verhoging plaats op 16.1 van totaal 4,8 miljoen. Dekking wordt gevonden in de budgetflexibiliteit op artikel 16.

Van Gerven