Kamerstuk 33000-XIII-89

Amendement van het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink over de ondersteuning van de verduurzamingsslag binnen de rozensector

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2012

Gepubliceerd: 6 december 2011
Indiener(s): Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-XIII-89.html
ID: 33000-XIII-89

Nr. 89 AMENDEMENT VAN HET LID WIEGMAN-VAN MEPPELEN SCHEPPINK

Ontvangen 6 december 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 16 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 500 (x € 1 000).

II

In artikel 16 Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 500 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement beoogt de verduurzamingslag binnen de rozensector te ondersteunen (artikel 16.1). De roos is met 400 ha en een omzet van circa € 400 000 000,– in Nederland het grootste snijbloemengewas onder glas. De meerjarige teelt van rozen is intensief en de gevoeligheid voor ziekten en plagen is aanzienlijk. Daarbij neemt het aantal toegelaten middelen sterk af.

De rozensector heeft een actieplan ontwikkeld voor een duurzame toekomst voor de rozenteelt in Nederland. Onderdeel daarvan zijn het ontwikkelen van nieuwe robuuste teeltsystemen die veel minder afhankelijk zijn van chemische oplossingen, het organiseren van afzetmogelijkheden in duurzaam gecertificeerde ketens en ten slotte voor de korte termijn perspectieven te creëren in een effectief middelenpakket om deze omschakeling mogelijk te maken. Het realiseren van het actieplan Roos biedt ook perspectief voor andere sierteelten in Nederland, en is daarmee van extra belang. Met dit amendement wordt met name de ontwikkeling van nieuwe robuuste teeltsystemen ondersteund door innovatie en kennisdeling.

Dekking wordt geboden via de nog niet bestede middelen in artikel 16.1.

Wiegman-van Meppelen Scheppink