Kamerstuk 33000-XIII-88

Amendement van het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink over een impuls aan de bescherming van bepaalde Natura 2000 soorten

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2012

Gepubliceerd: 6 december 2011
Indiener(s): Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33000-XIII-88.html
ID: 33000-XIII-88

42,7 %
57,3 %

CU

PvdA

PvdD

SGP

GL

CDA

VVD

SP

PVV

D66


Nr. 88 AMENDEMENT VAN HET LID WIEGMAN-VAN MEPPELEN SCHEPPINK

Ontvangen 6 december 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 18 Natuur en regio worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 2 000 (x € 1 000).

II

In artikel 18 Natuur en regio worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe een impuls te geven aan de bescherming van een aantal Natura2000 soorten. Vanwege de onderhandelingen tussen het Rijk en de provincies over de decentralisatie van natuurbeleid zijn in veel provincies maatregelen uitgesteld. De verwachting is bovendien dat er nog tijd overheen zal gaan voordat provincies de afspraken uit het natuurakkoord verwerkt zullen hebben in concrete maatregelen in de gebieden zelf.

Daarmee is de situatie voor een aantal soorten kritiek geworden, met risico op verslechtering of het verdwijnen van soorten uit Nederland, ook soorten waarvoor Nederland Europese verplichtingen heeft. Het gaat dan om soorten zoals de grote vuurvlinder, de blauwe kiekendief, honingorchis, rozenkransje of vuursalamander.

Met een aantal relatief eenvoudige maar gerichte beheersmaatregelen is het mogelijk op korte termijn een impuls te geven aan specifieke gebieden zodat behoud van bedreigde soorten kans van slagen heeft. Ook loopt Nederland hierdoor minder kans op Europese aanwijzingen, omdat kan worden voldaan aan het absolute minimum van beheer en bescherming van in Europa voorgeschreven soorten.

Om dit te realiseren vindt binnen artikel 18.3 een verlaging plaats van 2 miljoen euro binnen het juridisch niet verplichte deel van dit artikel, en vindt binnen artikel 18.3 een verhoging van 2 miljoen euro plaats, waarmee geld wordt gereserveerd voor beheermaatregelen voor enkele kritieke Natura2000 soorten.

Wiegman-van Meppelen Scheppink