Kamerstuk 32710-A-2

Rapport bij het Jaarverslag 2010 van het Infrastructuurfonds (A)

Dossier: Jaarverslag en slotwet Infrastructuurfonds 2010

Gepubliceerd: 18 mei 2011
Indiener(s): Stuiveling
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32710-A-2.html
ID: 32710-A-2

Nr. 2 RAPPORT BIJ HET JAARVERSLAG 2010 VAN HET INFRASTRUCTUURFONDS (A)

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

’s-Gravenhage, 18 mei 2011

Hierbij bieden wij u het op 6 mei 2011 door ons vastgestelde «Rapport bij het Jaarverslag 2010 van het Infrastructuurfonds (A)» aan.

Algemene Rekenkamer

drs. Saskia J.Stuiveling, president

dr. Ellen M.A. vanSchoten RA, secretaris

INHOUD

Samenvatting

5

   

1

Inleiding

6

1.1

Over dit onderzoek

6

1.2

Over het Infrastructuurfonds

6

   

2

Oordelen over het jaarverslag

7

2.1

Oordeel over de financiële informatie

7

2.2

Oordeel over saldibalans en toelichting

8

2.3

Oordeel over totstandkoming informatie in jaarverslag over bedrijfsvoering

8

2.4

Oordeel over totstandkoming informatie in jaarverslag over gevoerd beleid

9

2.5

Overzicht per begrotingsartikel

9

   

3

Reactie minister van IenM

12

   

Bijlage

Overzicht fouten en onzekerheden in de financiële informatie in het Jaarverslag 2010 van het Infrastructuurfonds (A)

13

   

Gebruikte afkortingen

18

SAMENVATTING

In dit rapport presenteren wij de resultaten van ons rechtmatigheidsonderzoek 2010 bij het Infrastructuurfonds (A).

Wij hebben onderzocht of de informatie in het jaarverslag over het gevoerde beleid en over de financiën tot stand is gekomen volgens de daarvoor geldende regels en goed is weergegeven in de jaarverslagen.

De belangrijkste uitkomsten van ons onderzoek naar het Jaarverslag 2010 van het Infrastructuurfonds:

  • De financiële informatie is op orde. Wij hebben geen belangrijke fouten en onzekerheden in de rechtmatigheid en de deugdelijke weergave geconstateerd die de tolerantiegrenzen overschrijden.

  • De informatie over de saldibalans voldoet aan de eisen die de wet daaraan stelt.

  • De informatie over de bedrijfsvoering is op deugdelijke wijze tot stand gekomen en voldoet aan de verslaggevingsvoorschriften.

  • De onderzochte informatie over het gevoerde beleid is ook op deugdelijke wijze tot stand gekomen en voldoet aan de verslaggevingsvoorschriften.

De minister van IenM heeft op 2 mei gereageerd op ons rapport. Ze sluit zich aan bij de uitkomsten van het onderzoek.

1 INLEIDING

In dit rapport presenteren wij de resultaten van ons rechtmatigheidsonderzoek bij het Infrastructuurfonds. Hieronder gaan we eerst in op onze onderzoeksaanpak en wijze van rapporteren. Daarna volgt een korte beschrijving van het Infrastructuurfonds. In hoofdstuk 2 presenteren wij de oordelen over het jaarverslag van het Infrastructuurfonds. In hoofdstuk 3 presenteren wij vervolgens onze oordelen over de bedrijfsvoering van het Infrastructuurfonds. In hoofdstuk 4 ten slotte, geven wij de reactie van de minister van Infrastructuur en Milieu (IenM) op dit onderzoek weer en ons nawoord.

1.1 Over dit onderzoek

De Algemene Rekenkamer verricht jaarlijks rechtmatigheidsonderzoek bij het Rijk. Wij doen dit onderzoek uit hoofde van onze wettelijke taak zoals beschreven in de Comptabiliteitswet 2001 (CW 2001). Wij gaan ieder jaar na of de informatie in de jaarverslagen over het gevoerde beleid, over de bedrijfsvoering en over de financiën tot stand is gekomen volgens de daarvoor geldende regels en goed is weergegeven in de jaarverslagen. Daarnaast onderzoeken we ook de bedrijfsvoering zelf. Hiervoor gaan we onder andere na of het financieel beheer en het materieelbeheer voldoen aan de eisen die de CW 2001 (artikel 82) stelt.

De bedrijfsvoering van het Infrastructuurfonds was in 2010 onderdeel van de bedrijfsvoering van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en diens opvolger het Ministerie van IenM, waarover wij rapporteren in ons Rapport bij het Jaarverslag 2010 van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

In ons rapport bij het jaarverslag melden we de rechtmatigheidsfouten en onzekerheden in de financiële informatie die de tolerantiegrenzen overschrijden. Onder «fouten» verstaan we financiële informatie die niet rechtmatig tot stand gekomen is (dat wil zeggen: het begrotingsgeld is niet volgens de regels ontvangen of uitgegeven), of die niet deugdelijk is weergegeven (dat wil zeggen: er is geen goede verantwoording afgelegd in het jaarverslag). Van «onzekerheden» spreken we wanneer we door onvolkomenheden in het financieel beheer niet kunnen vaststellen of er al dan niet sprake is van fouten.

Op www.rekenkamer.nl kunt u meer lezen over hoe onze rapporten bij de jaarverslagen tot stand komen.

1.2 Over het Infrastructuurfonds

Wij rapporteren over de resultaten van ons onderzoek per jaarverslag. Dit rapport gaat over het jaarverslag van het Infrastructuurfonds (A).

Het Infrastructuurfonds wordt deels gevoed vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (XII) voor het gedeelte van het beleid dat betrekking heeft op infrastructuur. Het fonds wordt verder gevoed vanuit het Fonds economische structuurversterking (FES). Over 2010 ging het om een bijdrage van € 1,360 miljard. Met ingang van 2011 is het FES op non-actief gesteld. De gevolgen hiervan voor de lopende FES-projecten hebben wij beschreven in ons Rapport bij het Jaarverslag 2010 van het Fonds economische structuurversterking (D).

Het fonds draagt het karakter van een productbegroting. De producten zijn zichtbaar gemaakt per sector. Daarbij kan het gaan om rijkswegen, railwegen, lokale en regionale infrastructuur, waterkeren, waterbeheer en vaarwegen.

De uitgaven van het Infrastructuurfonds in 2010 bedroegen € 8,783 miljard. De verplichtingen bedroegen € 9,661 miljard, en de ontvangsten € 9,167 miljard.

2 OORDELEN OVER HET JAARVERSLAG

De Algemene Rekenkamer heeft het Jaarverslag 2010 van het Infrastructuurfonds beoordeeld. Wij hebben onderzocht of de minister het begrotingsgeld volgens de regels heeft ontvangen en uitgegeven en of hij daarover in het jaarverslag goed verantwoording heeft afgelegd.

Verder hebben we onderzocht of de informatie in het jaarverslag over de bedrijfsvoering en over het gevoerde beleid, deugdelijk tot stand is gekomen en voldoet aan de daaraan te stellen kwaliteitsnormen.

In dit hoofdstuk lichten wij ons oordeel over het jaarverslag toe. Dit oordeel bestaat uit deeloordelen over:

  • de financiële informatie (§ 2.1);

  • de saldibalans (§ 2.2);

  • de totstandkoming van de informatie over de bedrijfsvoering (§ 2.3);

  • de totstandkoming van de informatie over het gevoerde beleid (§ 2.4).

2.1 Oordeel over de financiële informatie

De financiële informatie in het jaarverslag bestaat uit de verantwoordingsstaat waarin de verplichtingen, uitgaven en ontvangsten zijn weergegeven, en de toelichting daarbij.

Wij onderzoeken of de financiële informatie op grond van de CW 2001 rechtmatig tot stand is gekomen, deugdelijk is weergegeven en voldoet aan de verslaggevingsvoorschriften.

Oordeel

De financiële informatie in het Jaarverslag 2010 van het Infrastructuurfonds voldoet aan de eisen die de CW 2001 stelt. Dit betekent dat wij geen belangrijke fouten en onzekerheden in de rechtmatigheid en de deugdelijke weergave hebben geconstateerd die de tolerantiegrenzen overschrijden, en dat de informatie voldoet aan de verslaggevingsvoorschriften.

Het totaalbedrag van alle geconstateerde fouten en onzekerheden blijft onder de tolerantiegrens voor de financiële informatie in het jaarverslag als geheel.

Het bedrag aan verplichtingen en uitgaven omvat in totaal € 147,2 miljoen, respectievelijk € 62,9 miljoen aan overschrijdingen op de begrotingsartikelen 12 (Hoofdwegennet), 13 (Spoorwegen), 15 (Hoofdvaarwegennet) en 16 (Megaprojecten niet-Verkeer en Vervoer). Gaan de Staten-Generaal niet akkoord met de hiermee samenhangende slotwetmutaties, dan moeten wij ons oordeel over de financiële informatie mogelijk herzien.

In de bijlage van het rapport staat een overzicht van alle fouten en onzekerheden.

2.2 Oordeel over saldibalans en toelichting

De saldibalans is een overzicht van de posten die aan het eind van het jaar nog openstaan en die naar het volgende jaar moeten worden meegenomen. Bij de saldibalans hoort een toelichting waarin nadere informatie wordt verstrekt over de afzonderlijke posten op deze balans. Wij onderzoeken of de informatie op de saldibalans rechtmatig tot stand is gekomen, deugdelijk is weergegeven en voldoet aan de verslaggevingsvoorschriften.

Oordeel

De informatie in de saldibalans in het Jaarverslag 2010 van het Infrastructuurfonds voldoet aan de eisen die de CW 2001 stelt. Dit betekent dat wij geen belangrijke fouten en onzekerheden in de rechtmatigheid en de deugdelijke weergave hebben geconstateerd die de tolerantiegrenzen overschrijden, en dat de informatie voldoet aan de verslaggevingsvoorschriften.

In 2010 is bij het Infrastructuurfonds voor een bedrag van € 4 149 miljoen aan openstaande voorschotten afgerekend. Wij zijn van oordeel dat de afgerekende voorschotten voldoen aan de gestelde eisen.

Het totaalbedrag van alle geconstateerde fouten en onzekerheden in de saldibalansposten blijft onder de tolerantiegrens voor de saldibalans als geheel.

In de bijlage van het rapport staat een overzicht van alle fouten en onzekerheden.

2.3 Oordeel over totstandkoming informatie in jaarverslag over bedrijfsvoering

In de bedrijfsvoeringsparagraaf van het jaarverslag verantwoordt de minister zich over de rechtmatigheid van de begrotingsuitvoering (of het begrotingsgeld volgens de regels is uitgegeven).

Wij onderzoeken of deze informatie deugdelijk tot stand is gekomen en voldoet aan de verslaggevingsvoorschriften.

Oordeel

De informatie over de bedrijfsvoering in het Jaarverslag 2010 van het Infrastructuurfonds is op deugdelijke wijze tot stand gekomen en voldoet aan de verslaggevingsvoorschriften.

Het onderzoek naar de bedrijfsvoering van het fonds zelf is onderdeel van ons rapport bij het Jaarverslag 2010 van het Ministerie van IenM, hoofdstuk 3.

2.4 Oordeel over totstandkoming informatie in jaarverslag over gevoerd beleid

Voor ons oordeel over de totstandkoming van de informatie over het gevoerde beleid selecteren wij jaarlijks één of meer effect- en/of prestatiegegevens. Dit jaar hebben wij de totstandkoming van de prestatie-indicator «Voldoen van wegen aan de normen» uit het Jaarverslag 2010 van het Infrastructuurfonds onderzocht.

Oordeel

De onderzochte informatie over het gevoerde beleid in het Jaarverslag 2010 van het Infrastructuurfonds is op deugdelijke wijze tot stand gekomen en voldoet aan de verslaggevingsvoorschriften

2.5 Overzicht per begrotingsartikel

Onderstaand overzicht toont per begrotingsartikel waar fouten of onzekerheden zijn geconstateerd in de rechtmatigheid of deugdelijke weergave van de inning en besteding van de middelen die de tolerantiegrenzen overschrijden. Daarnaast toont het overzicht de geconstateerde onvolkomenheden in de bedrijfsvoering bij het Infrastructuurfonds en laat het zien voor welke artikelen deze geconstateerde onvolkomenheden gevolgen kunnen hebben, bijvoorbeeld op het gebied van rechtmatigheid en betrouwbaarheid van gegevens.

Voor een toelichting op het overzicht en over de gehanteerde criteria en ordeningsprincipes verwijzen wij naar onze website: www.rekenkamer.nl.

3 REACTIE MINISTER VAN I EN M

De minister van IenM heeft op 2 mei 2011 gereageerd op ons Rapport bij het Jaarverslag 2010 van het Infrastructuurfonds (A). Hieronder geven we de reactie van de minister weer. De reactie van de minister staat ook op onze website www.rekenkamer.nl. Naar aanleiding van de reactie van de minister hebben we een tekstuele aanpassing doorgevoerd in de bijlage van het rapport. De reactie geeft ons verder geen aanleiding tot het opnemen van een nawoord.

De minister merkt op dat de Algemene Rekenkamer vaststelt dat de informatie in het jaarverslag van het Infrastructuurfonds over het gevoerde beleid en de bedrijfsvoering tot stand is gekomen volgens de daarvoor geldende regels en ook goed is weergegeven in het jaarverslag. De minister sluit zich aan bij de uitkomsten van het onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

BIJLAGE OVERZICHT FOUTEN EN ONZEKERHEDEN IN DE FINANCIËLE INFORMATIE IN HET JAARVERSLAG 2010 VAN HET INFRASTRUCTUURFONDS (A)

Het totale overzicht van fouten en onzekerheden in deze bijlage bestaat uit de volgende tabellen:

A

Verplichtingen

B/C

Uitgaven + ontvangsten

B

Uitgaven

C

Ontvangsten

D

Baten-lastendiensten

E

Saldibalans

F

Afgerekende voorschotten

We nemen alleen die tabellen (hierboven vet gedrukt) op over de onderdelen waarin we fouten en/of onzekerheden hebben geconstateerd.

A. Verplichtingen (€ x 1 000)

Art. nr.

Omschrijving

Verantwoord bedrag

Fout

 

Onzekerheid

 

Totaal F + O

Tolerantie overschreden?

Onzekerheid over volledigheid

   

Rechtmatigheid

Deugdelijke weergave

Rechtmatigheid

Deugdelijke weergave

   

11

Hoofdwatersystemen

719 027

 

12

Hoofdwegennet

5 072 103

390

390

nee

13

Railwegen

2 538 710

 

14

Regionaal, lokale infrastructuur

98 661

 

15

Hoofdvaarwegennet

963 376

 

16

Megaprojecten niet-Verkeer en Vervoer

189 945

 

17

Megaprojecten Verkeer en Vervoer

41 807

 

18

Overige uitgaven en ontvangsten

37 159

462

462

nee

19

Bijdragen aan andere begrotingen Rijk

 

 

Totaal

9 660 788

852

 

 

Individuele fouten in de deugdelijke weergave die de tolerantie overschrijden

Art. nr.

Post

  

Fout

 
 

Totaal individuele fouten

  

0

 
      
 

Totaal verplichtingen

9 660 788

   
 

Procentuele fout

0,01%

Tolerantiegrens niet overschreden

 

Procentuele onzekerheid

0,00%

   
B/C. Uitgaven + ontvangsten (€ x 1 000)

Art. nr.

Omschrijving

Verantwoord bedrag 1

Fout

 

Onzekerheid

 

Totaal F + O

Tolerantie overschreden?

Onzekerheid over volledigheid

   

Rechtmatigheid

Deugdelijke weergave

Rechtmatigheid

Deugdelijke weergave

   

11

Hoofdwatersystemen

865 191

8

1 110

1 118

nee

12

Hoofdwegennet

3 487 059

6

16 981

16 987

nee

13

Railwegen

2 661 121

 

14

Regionaal. lokale infrastructuur

266 337

1

1

nee

15

Hoofdvaarwegennet

898 550

3

3

nee

16

Megaprojecten niet-Verkeer en Vervoer

197 002

 

17

Megaprojecten Verkeer en Vervoer

124 788

308

312

620

nee

18

Overige uitgaven en ontvangsten

1 629 520

1

88

89

nee

19

Bijdragen van andere begrotingen Rijk

7 790 588

 

 

Totaal

17 920 156

323

18 495

  

          

(1)

Totaal Uitgaven en Ontvangsten

17 920 156

Omvangsbasis utigaven + ontvangsten

 

Procentuele fout

0,00%

Tolerantiegrens niet overschreden

 

Procentuele onzekerheid

0,10%

Tolerantiegrens niet overschreden

    

(2)

Totaal

17 920 156

Omvangsbasis uitgaven + ontvangsten + bijdrage(n) vanderden baten-lastendiensten

 

Procentuele fout

0,00%

Tolerantiegrens niet overschreden

X Noot
1

Uitsplitsing van het verantwoord bedrag naar uitgaven vindt plaats in bijlage B.

B. Uitgaven (€ x 1 000)

Art. nr.

Omschrijving

Verantwoord bedrag

Fout

 

Onzekerheid

 

Totaal F + O

Tolerantie overschreden?

Onzekerheid over volledigheid

   

Rechtmatigheid

Deugdelijke weergave

Rechtmatigheid

Deugdelijke weergave

   

11

Hoofdwatersystemen

805 124

8

1 110

1 118

nee

12

Hoofdwegennet

3 269 934

6

16 981

16 987

nee

13

Railwegen

2 645 273

 

14

Regionaal, lokale infrastructuur

266 337

1

1

nee

15

Hoofdvaarwegennet

848 903

3

3

nee

16

Megaprojecten niet-Verkeer en Vervoer

194 395

 

17

Megaprojecten Verkeer en Vervoer

119 502

308

312

620

nee

18

Overige uitgaven en ontvangsten

633 231

1

88

89

nee

19

Bijdragen van andere begrotingen Rijk

 

 

Totaal

8 782 699

323

18 495

  

Individuele fouten in de deugdelijke weergave die de tolerantie overschrijden

Art. nr.

Post

  

Fout

 
 

Totaal individuele fouten

  

0

 
      
 

Totaal uitgaven

8 782 699

   
 

Procentuele fout

0,00%

Tolerantiegrens niet overschreden

 

Procentuele onzekerheid

0,21%

Tolerantiegrens niet overschreden

E. Saldibalans (€ x 1 000)

Art. nr.

Omschrijving

Verantwoord bedrag

Fout

 

Onzekerheid

 

Totaal F + O

Onzekerheid over volledigheid

   

Rechtmatigheid

Deugdelijke weergave

Rechtmatigheid

Deugdelijke weergave

  

3

Liquide middelen

5

Uitgaven buiten begrotingsverband

6

Ontvangsten buiten begrotingsverband

7

Openstaande rechten

8

Extra-compabele vorderingen

134 554

9

Extra-comptabele schulden

10

Voorschotten

1 988 472

11

Garantieverplichtingen

470 369

12

Openstaande verplichtingen

16 314 548

1 570

2 500

4 070

13

Deelnemingen

1 559 876

14

Leningen u/g

114 000

14

Leningen o/g

114 000

15

Sluitrekening met VenW

354 762

 

Totaal beoordeeld

21 050 581

1 570

2 500

 

 

(De tolerantiegrens wordt afgeleid van totaal beoordeeld)

    
         
 

Totaal saldibalans

21 050 581

      
 

Procentuele fout

0,01%

Tolerantiegrens niet overschreden

 

Procentuele onzekerheid

0,01%

Tolerantiegrens niet overschreden

GEBRUIKTE AFKORTINGEN

CW 2001

Comptabiliteitswet 2001

FES

Fonds Economische Structuurversterking

IenM

(Ministerie van) Infrastructuur en Milieu

VenW

(Ministerie van) Verkeer en Waterstaat

Op www.rekenkamer.nl staat een verklarende woordenlijst met begrippen die veel voorkomen in onze rapporten bij de jaarverslagen.