Kamerstuk 32666-9

Amendement van het lid Slob over adviesrecht voor consumentenorganisaties op het beheerplan van spoorbeheerder ProRail

Dossier: Wijziging van de Spoorwegwet en de Wet personenvervoer 2000 in verband met de uitvoering van het kabinetsstandpunt ‘Spoor in beweging’

Gepubliceerd: 9 maart 2012
Indiener(s): Arie Slob (CU)
Onderwerpen: spoor verkeer
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32666-9.html
ID: 32666-9

48,0 %
52,0 %

CDA

VVD

Brinkman

D66

SGP

CU

PvdA

PvdD

PVV

GL

SP


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID SLOB

Ontvangen 9 maart 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel F, wordt artikel 17b als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na «Wet personenvervoer 2000» ingevoegd: en aan consumentenorganisaties die voldoen aan bij algemene maatregel van bestuur gestelde voorwaarden.

2. In het tweede lid wordt na «de gerechtigden» ingevoegd: en de consumentenorganisaties.

3. In het vierde lid wordt na «de gerechtigden» telkens ingevoegd: en de consumentenorganisaties.

Toelichting

Dit amendement regelt het adviesrecht voor consumentenorganisaties op het beheerplan van spoorbeheerder ProRail. Naar aanleiding van de problemen met het winterweer in de winter van 2010/2011 is de positie van reizigers ten opzichte van ProRail verbeterd. ProRail neemt voortaan deel aan de gesprekken met het Locov en gaat daar onder andere het jaarlijkse Beheerplan en de wijze van afhandeling van grote verstoringen bespreken met de consumentenorganisaties (Kamerstukken II, 2010/11, 29 984, nr. 255). Het is echter opvallend dat de reizigersorganisaties geen formele positie hebben ten opzichte van ProRail. Nu decentrale overheden en vervoerders in artikel 17b gekwalificeerd adviesrecht krijgen op het Beheerplan ligt het voor de hand ook de formele positie van reizigersorganisaties richting ProRail in dit artikel te verankeren.

Slob