Kamerstuk 32500-XV-21

Amendement van de leden Vermeij en Ortega-Martijn over het in stand houden van de onafhankelijke arbeidsadviseur

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2011

Gepubliceerd: 9 december 2010
Indiener(s): Roos Vermeij (PvdA), Cynthia Ortega-Martijn (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32500-XV-21.html
ID: 32500-XV-21

41,3 %
58,7 %

CDA

PvdA

PVV

GL

PvdD

SGP

CU

SP

D66

VVD


Nr. 21 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VERMEIJ EN ORTEGA-MARTIJN

Ontvangen 9 december 2010

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 47 Aan het werk: Bemiddeling en Re-integratie worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met  € 6 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit amendement beoogt de onafhankelijke arbeidsadviseur in stand te houden. De onafhankelijke arbeidsadviseur is onmisbaar voor mensen om het heft in eigen handen te kunnen nemen om de weg naar werk weer te kunnen vinden. Het zelf kunnen meedenken en oppakken van re-integratie draagt in grote mate bij aan een succesvolle afloop van de re-integratie.

Er is 6 miljoen euro nodig om de onafhankelijke arbeidsadviseurs hun werk te laten doen. Deze middelen worden gevonden door de doorwerkbonus met 6 miljoen euro te beperken. Bijna de helft van het budget van de doorwerkbonus komt terecht bij werknemers die 2x modaal verdienen, deze groep heeft geen extra bonus nodig. Bovendien is de effectiviteit van de doorwerkbonus uiterst gering, de doorwerkbonus leidt slechts tot gemiddeld één maand uitstel van pensionering. De onafhankelijke arbeidsadviseur kan ook oudere werklozen van goed advies voorzien, zodat zij hun weg naar de arbeidsmarkt weer kunnen vinden.

De indiener zal een motie indienen waarin de regering wordt verzocht om hiertoe de benodigde regelgeving aan te passen.

Vermeij

Ortega-Martijn