Kamerstuk 32500-VIII-145

Adviesaanvraag van de cie OCW aan de Onderwijsraad inzake "Ruim baan voor kleine verbeteringen en over Artikel 23 Grondwet "

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2011

Gepubliceerd: 10 maart 2011
Indiener(s): Gerdi Verbeet (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32500-VIII-145.html
ID: 32500-VIII-145

Nr. 145 BRIEF VAN HET PRESIDIUM

Aan alle leden

Den Haag, 10 maart 2011

Het Presidium legt hierbij aan u voor een brief van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 1 maart 2011. In deze brief wordt de Kamer voorgesteld om aan de Onderwijsraad advies te vragen over het Ruim baan voor kleine verbeteringen en over Artikel 23 Grondwet (zie bijlage).

Het Presidium stelt u voor om met dit verzoek in te stemmen.

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,

G. A. Verbeet

De griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,

J. E. Biesheuvel-Vermeijden

Aan het Presidium

Den Haag, 1 maart 2011

Namens de leden van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verzoek ik u de Kamer voor te stellen1 om aan de Onderwijsraad advies te vragen over Ruim baan voor kleine verbeteringen en over Artikel 23 Grondwet. In de bijlage treft u een uitgewerkte vraagstelling aan.

Ik verzoek u te bevorderen dat de Kamer hierover zo spoedig mogelijk een beslissing neemt.

De griffier van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

De Kler

BIJLAGE

Op basis van de Kaderwet Adviescolleges vormt de Onderwijsraad een adviescollege voor zowel de regering als de Kamer.

De Onderwijsraad heeft de Kamer, voorafgaand aan de vaststelling van zijn Werkprogramma 2010, in de gelegenheid gesteld een adviesaanvrage te formuleren.

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt aan de Kamer voor om de Onderwijsraad over de volgende twee onderwerpen advies te vragen, onder vermelding van de hieronder genoemde aandachtspunten.

Ruim baan voor kleine verbeteringen

De Raad wordt verzocht advies te geven over de manier waarop, op grond van evidentie, de bestaande onderwijspraktijk kan worden verbeterd met kleine aanpassingen in plaats van het introduceren van grote onderwijsvernieuwingen die van bovenaf worden opgelegd. De volgende vragen kunnen daarbij leidend zijn: welke kleine verbeteringen heeft het onderwijs afgelopen jaren gekend en werken deze voldoende door in de onderwijspraktijk? Is de rol van kleine verbeteringen duidelijker in bijvoorbeeld het basisonderwijs vergeleken met beroepsonderwijs of hoger onderwijs? Zijn kleine verbeteringen structureel in te passen in het onderwijsbeleid door toetsing van voorgenomen beleid op effectiviteit?

Art 23 Grondwet

Het debat over artikel 23 Grondwet heeft behoefte aan meer transparantie en coherentie. De Raad wordt verzocht te komen tot een meer integrale doordenking van artikel 23 uitmondend een gezaghebbende interpretatie die in de plaats kan komen van uiteenlopende en incidentele interpretaties. De Raad wordt gevraagd naast experts hierbij ook de belangrijkste representanten van de partijen in het onderwijs (deelnemers, leerkrachten, schoolbesturen) te betrekken. Een dergelijk gezaghebbend document kan een vergelijkbare functie vervullen als de verkenning van de Raad uit 2002.