Kamerstuk 32500-V-18

Amendement van de leden Van der Staaij en Voordewind ter vervanging van nr. 13 rondom het ongedaan maken van de extra bezuiniging op het MFS subsidiekader

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2011

Gepubliceerd: 3 december 2010
Indiener(s): Joël Voordewind (CU), Kees van der Staaij (SGP)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32500-V-18.html
ID: 32500-V-18
Wijzigingen: 32500-V-58

Nr. 18 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER STAAIJ EN VOORDEWIND TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 131

Ontvangen 3 december 2010

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 3 Versterkte Europese samenwerking worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 50 000 (x € 1000).

II

In artikel 5 Toegenomen menselijke ontplooiing en sociale ontwikkeling worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 50 000 (x € 1000).

Toelichting

Bovenstaand amendement beoogt de aangekondigde extra bezuiniging van 50 miljoen euro op het MFS subsidiekader ongedaan te maken. De redenen daarvoor zijn als volgt.

Maatschappelijke organisaties spelen een onmisbare en blijvende rol in ontwikkelingsprocessen. Zij verlenen cruciale diensten waar overheden het om allerlei redenen structureel laten afweten. Daarnaast vormen zij een kritische tegenmacht die overheden in ontwikkelingslanden prikkelt om verantwoording af te leggen over hun beleid. Daarmee dragen zij ook bij aan processen van democratisering. Het is van belang dat de Nederlandse overheid substantieel in de versterking van het maatschappelijk middenveld blijft investeren.

Met het verlagen van het beschikbare bedrag binnen het MFS subsidiekader (van € 567 miljoen onder MFS1 naar € 500 miljoen onder MFS2) en het afzien van het gebruik van de bandbreedte van € 75 miljoen (ondanks de erkende kwaliteit van de aanvragen onder MFS2), was er al ongeveer 25% minder budget beschikbaar. Een extra korting van 12,5% betekent een totale bezuiniging op MFS2 van 34% ten opzichte van MFS1 en is daarmee een disproportionele korting op het maatschappelijke kanaal ten opzichte van andere bestedingskanalen en leidt tot grote kapitaalvernietiging bij de ontvangende organisaties.

De betreffende 50 miljoen euro wordt toegevoegd aan beleidsartikel 5.6 Participatie civil society. De dekking voor dit amendement wordt gevonden in beleidsartikel 3 Versterkte Europese samenwerking. De bijdrage aan het Europees ontwikkelingsfonds (3.3) wordt met 50 miljoen euro verminderd. Ongeveer 50% van dit ontwikkelingsfonds is begrotingssteun. Parlementaire controle hierop ontbreekt, omdat dit fonds buiten de Europese begroting valt. Het Europese ontwikkelingsfonds geeft begrotingssteun aan landen zoals Burundi, terwijl in het Nederlandse parlement daarvoor steun ontbreekt. Nederland is per verdrag gecommitteerd aan een maximale totale bijdrage over de gehele looptijd van het Europese ontwikkelingsfonds (2008–2013), maar de jaarlijkse afroepen fluctueren. Dit schept ruimte voor een lagere bijdrage in 2011.

Van der Staaij

Voordewind