Kamerstuk 32500-V-14

Amendement van het lid Van der Staaij over het ongedaan maken van een deel van de bezuinigen op onderwijs en kennis in ontwikkelingslanden

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2011

Gepubliceerd: 30 november 2010
Indiener(s): Kees van der Staaij (SGP)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32500-V-14.html
ID: 32500-V-14

49,3 %
50,7 %

SP

D66

CDA

SGP

PVV

PvdA

CU

VVD

PvdD

GL


Nr. 14 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER STAAIJ

Ontvangen 30 november 2010

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 4 Meer welvaart, eerlijker verdeling en minder armoede worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 18 000 (x € 1000).

II

In artikel 5 Toegenomen menselijke ontplooiing en sociale ontwikkeling worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 18 000 (x € 1000).

Toelichting

Dit amendement beoogt een deel van de forse bezuinigingen op onderwijs en kennis in ontwikkelingslanden ongedaan te maken.

Naar de mening van de indiener zijn op het terrein van onderwijs indrukwekkende resultaten behaald in diverse partnerlanden, die niet verloren mogen gaan. In landen waar de toegang tot onderwijs fors vooruit gegaan is, moet nu gewerkt worden aan kwaliteitsverbetering van het onderwijs, om te voorkomen dat behaalde resultaten verloren gaan.

Onderwijs is noodzakelijk voor een succesvolle economische ontwikkeling en een gezond ondernemersklimaat. Het is wetenschappelijk aangetoond dat elk jaar extra onderwijs bijdraag aan een hoger inkomen en een betere gezondheid. Evenals dit kabinet juist om die redenen investeert in onderwijs en kennis in eigen land, zou het dat ook behoren te doen in partnerlanden.

Het is daarom van groot belang dat Nederland, als donor met een uistekende reputatie op het gebied van onderwijs, substantieel blijft investeren in (beroeps)onderwijs om op deze wijze maximaal bij te dragen aan de zelfredzaamheid en ontplooiingskansen in ontwikkelingslanden.

Om die reden beoogt dit amendement operationele doelstelling 5.1. te verhogen met 18 miljoen euro, zodat gewerkt kan blijven worden aan de noodzakelijke kwaliteitsverbetering van het onderwijs in ontwikkelingslanden.

Dekking voor dit amendement wordt gevonden op operationele doelstelling 4.3. De bijdrage voor het ORIO-programma in 2011 verdriedubbelt ten opzichte van 2010. Dit terwijl er sprake is van onderuitputting in 2010 en de verwachting is dat ORIO pas in 2012 weer aantrekt. Voor 2011 is derhalve een verdriedubbeling niet nodig. Dit amendement houdt ORIO op het niveau van 2010. Dit levert ruim 18 miljoen euro op.

Van der Staaij