Kamerstuk 32440-89

Uitvoering van de motie van de leden Schouten en Gesthuizen over de Commissie van Aanbestedingsexperts

Dossier: Nieuwe regels omtrent aanbestedingen (Aanbestedingswet 20..)

Gepubliceerd: 1 april 2015
Indiener(s): Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: economie markttoezicht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32440-89.html
ID: 32440-89

Nr. 89 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 april 2015

Tijdens de EZ-begrotingsbehandeling 2015 is de motie Schouten/Gesthuizen (Kamerstuk 34 000 XIII, nr. 37) aangenomen, waarin de regering wordt verzocht snelle en laagdrempelige toegang tot onafhankelijk advies bij de Commissie van Aanbestedingsexperts te waarborgen en zo nodig extra financiële middelen in te zetten om de capaciteit te kunnen uitbreiden. Ter uitvoering van deze motie heb ik de volgende maatregelen genomen.

In overleg met de Commissie is geconstateerd dat het aantal klachten dat ter behandeling bij de Commissie is ingediend, in 2014 aanmerkelijk is toegenomen en dat uitbreiding van de capaciteit van de Commissie noodzakelijk is. De heer mr.drs. Tsong Ho Chen wordt daarom per 1 april 2015 als derde lid aan de Commissie toegevoegd. Hij is aanbestedingsjurist en wiskundige, en heeft veel ervaring met advisering over aanbestedingen. Het juridische karakter van de Commissie wordt zo aangevuld met ook andere dan juridische expertise. Teneinde achterstanden zoveel mogelijk weg te werken heeft de Commissie afgelopen maanden reeds met grote regelmaat een beroep op hem gedaan in zijn rol als expert.

Bij de werving van het derde lid zijn transparantie en zorgvuldigheid het uitgangspunt geweest. De vacature is online gepubliceerd en breed verspreid in het netwerk. Voor de selectie van het derde lid is een sollicitatiecommissie ingesteld waarin aanbestedende diensten, ondernemers en de Commissie waren vertegenwoordigd.

Op basis van het instellingsbesluit van de Commissie van Aanbestedingsexperts wordt de Commissie momenteel geëvalueerd.

Daar de resultaten van de evaluatie eind april beschikbaar komen en met het oog op het aflopen van de benoemingstermijn per 1 april, wordt de benoeming van de leden van de Commissie verlengd tot 1 januari 2016. Ik informeer uw Kamer voor de zomer over de evaluatieresultaten en de eventuele implicaties daarvan voor de toekomst van de Commissie.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp