Kamerstuk 32440-85

Reactie op de motie van het lid Gesthuizen (Kamerstuk 32440, nr. 79) over de uitkomsten van het overleg inzake aanpassingen in de Uniforme Eigen Verklaring aanbestedingen

Dossier: Nieuwe regels omtrent aanbestedingen (Aanbestedingswet 20..)

Gepubliceerd: 12 april 2013
Indiener(s): Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: economie markttoezicht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32440-85.html
ID: 32440-85

Nr. 85 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 april 2013

In de motie van het lid Gesthuizen (Kamerstuk 32 440, nr. 79) heeft de Kamer de regering verzocht, in overleg te treden met de NEVI, VNG, VNO-NCW en MKB-Nederland over de aanpassingen die gemaakt worden in de Eigen verklaring en de Kamer over de uitkomsten te informeren.

De Eigen verklaring is in november 2012 breed geconsulteerd. Daarnaast is de Eigen verklaring in een later stadium nogmaals voorgelegd aan de NEVI, VNG, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Naar aanleiding van de consultatie is besloten een Eigen verklaring op te stellen voor aanbestedingsprocedures van aanbestedende diensten en een Eigen verklaring voor aanbestedingsprocedures van speciale-sectorbedrijven. Beide Eigen verklaringen gaan vergezeld van een toelichting. De Eigen verklaringen en de toelichtingen zijn in de Staatscourant gepubliceerd. U treft deze in de bijlagen aan1.

Daarnaast heb ik conform de toezegging van mijn voorganger tijdens een voortgezet schriftelijk overleg, een mededeling in de Staatscourant gepubliceerd, waarin speciale-sectorbedrijven worden opgeroepen waar mogelijk de Gids proportionaliteit te gebruiken (Staatscourant 2013, nr. 8127). In de Aanbestedingswet 2012 is opgenomen dat de wet na twee jaar zal worden geëvalueerd. Daarbij zal expliciet worden bekeken of aanbestedende diensten en speciale-sectorbedrijven op voldoende wijze invulling hebben gegeven aan het proportionaliteitsbeginsel. De speciale-sectorbedrijven worden er in de mededeling op gewezen dat indien uit de evaluatie blijkt dat zij onvoldoende proportioneel aanbesteden, de Aanbestedingswet 2012 en de Gids proportionaliteit zodanig zullen worden aangepast dat de verplichting om de Gids proportionaliteit toe te passen of afwijkingen uit te leggen ook voor de speciale-sectorbedrijven gaat gelden.

De minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp