Kamerstuk 32440-83

Instelling van de Commissie van Aanbestedingsexperts

Dossier: Nieuwe regels omtrent aanbestedingen (Aanbestedingswet 20..)

Gepubliceerd: 7 maart 2013
Indiener(s): Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: economie markttoezicht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32440-83.html
ID: 32440-83

Nr. 83 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 maart 2013

Graag stel ik u op de hoogte dat de Aanbestedingswet 2012 en het Aanbestedingsbesluit overeenkomstig de in mijn brief van 7 december 2012 (Kamerstuk 32 440, nr. 82) genoemde streefdatum op 1 april 2013 in werking zullen treden.

Het advies van de Raad van State op het Aanbestedingsbesluit heeft niet tot aanpassingen van de Gids proportionaliteit en het Aanbestedingsreglement Werken (ARW) geleid. Wel is het ARW naar aanleiding van de plenaire behandeling in de Eerste Kamer op een aantal punten aangepast. Zo is in de leeswijzer verduidelijkt in welke gevallen de Aanbestedingswet 2012 verplicht gebruik van het ARW voorschrijft. Hiertoe is het onderscheid tussen opdrachten voor werken en voor aan werken gerelateerde leveringen en diensten verduidelijkt en is het verschil in terminologie tussen aanbestedende dienst en aanbesteder uitgewerkt. Daarnaast zijn de Gids proportionaliteit en het ARW naast elkaar gelegd en tegenstrijdigheden weggenomen.

Voorts staat in de Aanbestedingswet 2012 dat ik de instelling van een Commissie van Aanbestedingsexperts zal bevorderen. In de bijlage1 treft u aan het Instellingsbesluit ter oprichting van de Commissie van Aanbestedingsexperts per 1 april 2013. Met de instelling van de Commissie geef ik tevens invulling aan de motie van lid Gesthuizen (Kamerstuk 32 440, nr. 77) waarin de regering wordt verzocht een volwaardige en onafhankelijke commissie van aanbestedingsexperts in te stellen alvorens de Aanbestedingswet 2012 van kracht wordt.

In het Instellingsbesluit benoem ik de heer mr. Joop Janssen als voorzitter en de heer prof.mr. Chris Jansen als vicevoorzitter van de Commissie van Aanbestedingsexperts. Deze benoeming volgt op de selectie door een selectiecommissie bestaande uit vertegenwoordigers van aanbestedende diensten en ondernemers onder voorzitterschap van mijn ministerie. De heer Janssen (de voorzitter) is partner bij Stibbe Advocaten en Notarissen te Amsterdam. Hij beschikt als advocaat over uitgebreide proceservaring met aanbestedingsgeschillen. De heer Jansen (de vicevoorzitter) is hoogleraar privaatrecht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en hoogleraar privaatrechtelijk bouwrecht aan Tilburg University. Hij doceert, publiceert en adviseert op het terrein van het aanbestedingsrecht. Zowel voorzitter als vicevoorzitter heeft tevens ruime ervaring met alternatieve geschillenbeslechting. De voorzitter als arbiter bij het Nederlands Arbitrage Instituut en de Stichting Arbitrage Instituut Bouwkunst, en de vicevoorzitter in zijn betrokkenheid bij onder meer de geschillencommissie inzake de Betuweroute. In lijn met de gewenste onafhankelijkheid zal de voorzitter in de uitoefening van zijn functie als advocaat geen aanbestedingsgeschillen meer behandelen.

Bij de werkzaamheden van de Commissie kunnen voorzitter en vicevoorzitter zich laten bijstaan door een of meerdere experts. Experts worden op basis van hun expertise gevraagd de Commissie te ondersteunen bij de uitoefening van de taken van de Commissie. Overeenkomstig de wens van de Eerste Kamer wordt gezorgd voor een brede beschikbaarheid van experts, zodat ook voldoende kennis over duurzaamheid en innovatie beschikbaar is voor de Commissie. De lijst van experts wordt momenteel samengesteld.

De werkwijze en de inrichting van de Commissie van Aanbestedingsexperts wordt vastgelegd in een reglement. Bij het opstellen van het reglement wordt als uitgangspunt het inmiddels vastgestelde advies «klachtenafhandeling bij aanbesteden» genomen. Het advies is opgesteld door een schrijfgroep met vertegenwoordigers van aanbestedende diensten en ondernemers onder leiding van een onafhankelijke voorzitter. Eerder heeft uw Kamer het ontwerp advies «klachtenafhandeling bij aanbesteden» ontvangen (Kamerstuk 32 440, nr. 81).

Twee jaar na de instelling van de Commissie van Aanbestedingsexperts wordt geëvalueerd of de beoogde doelen van de Commissie zijn gerealiseerd.

Tenslotte informeer ik uw Kamer dat, met het gereed komen van de Aanbestedingswet 2012 en de instelling van de Commissie van Aanbestedingsexperts, mevrouw professor H.E. (Riek) Bakker mij heeft verzocht haar aanstelling als aanbestedingsambassadeur niet te verlengen. Zij heeft geconstateerd dat in de aanloop naar de Aanbestedingswet 2012 de vraag om aandacht van de aanbestedingsambassadeur is afgenomen. Mevrouw Bakker heeft zich als aanbestedingsambassadeur ingezet voor een progressieve en creatieve manier van aanbesteden. Daarbij heeft zij geconstateerd dat er in de afgelopen jaren vorderingen zijn gemaakt op het terrein van aanbesteden. Tegelijkertijd constateert zij dat de economische crisis een negatief effect heeft op aanbestedingen. Voorts heeft mevrouw Bakker als aanbestedingsambassadeur bemiddeld tussen partijen. Een rol die de Commissie van Aanbestedingsexperts in de toekomst zal vervullen. Ik heb besloten de wens van mevrouw Bakker te honoreren en de opdracht aan mevrouw Bakker niet opnieuw te verlengen, onder dankzegging voor de nuttige bijdrage die zij de afgelopen jaren heeft geleverd aan de aanbestedingspraktijk.

De minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp