Kamerstuk 32440-44

Gewijzigd amendement van het lid Hamer ter vervanging van nr. 35 over de verzekering dat de voorwaarden die de hoofdaannemer jegens zijn onderaannemers hanteert, tenminste gelijk zijn aan de voorwaarden die jegens de hoofdaannemer gehanteerd worden

Dossier: Nieuwe regels omtrent aanbestedingen (Aanbestedingswet 20..)

Gepubliceerd: 31 januari 2012
Indiener(s): Mariƫtte Hamer (PvdA)
Onderwerpen: economie markttoezicht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32440-44.html
ID: 32440-44
Origineel: 32440-35

38,0 %
62,0 %

CDA

CU

PvdD

PVV

SGP

D66

GL

SP

VVD

PvdA


Nr. 44 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID HAMER TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 35

Ontvangen 31 januari 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel 2.79 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2.79a

  • 1. De aanbestedende dienst neemt in de overeenkomst betreffende een overheidsopdracht voor diensten, een overheidsopdracht voor werken en een overheidsopdracht voor leveringen die bijkomende diensten of installatiewerkzaamheden inhouden, als voorwaarde op dat de voorwaarden en vereisten die van toepassing zijn op de inschrijver eveneens van toepassing zijn op eventuele derden die een gedeelte van de overheidsopdracht in onderaanneming uitvoeren, mits dergelijke voorwaarden en vereisten met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie verenigbaar zijn.

  • 2. De voorwaarden en vereisten die van toepassing zijn op de inschrijver en op eventuele derden die een gedeelte van de overheidsopdracht in onderaanneming uitvoeren worden opgenomen in de aanbestedingsstukken.

Toelichting

De huidige aanbestedingswetgeving en het concept van de aanbestedingswet bevatten geen inhoudelijke bepalingen inzake het beleid ten aanzien van onderaannemers. De SER constateerde in 2009 reeds unaniem dat dit een gemis is. Ongewenste effecten van onderaanneming kunnen zowel voor de opdrachtgever als voor de opdrachtnemer en zijn personeel tot problemen in de uitvoering leiden. Dit aspect is niet opgenomen in het concept van de aanbestedingswet. Dit amendement beoogt te verzekeren dat de voorwaarden die de hoofdaannemer jegens zijn onderaannemers hanteert, tenminste gelijk zijn aan de voorwaarden die jegens de hoofdaannemer gehanteerd worden, zoals ook de SER adviseert.

Hamer