Kamerstuk 32433-8

Amendement van het lid Van der Ham over het in het leven roepen van een onderhoudsplicht voor eigenaren van beschermde monumenten

Dossier: Wijziging van de Monumentenwet 1988 en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht in verband met de modernisering van de monumentenzorg

Gepubliceerd: 31 januari 2011
Indiener(s): Boris van der Ham (D66)
Onderwerpen: cultuur cultuur en recreatie
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32433-8.html
ID: 32433-8

Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER HAM

Ontvangen 31 januari 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Na artikel I, onderdeel D, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Da

Aan artikel 11 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. De eigenaar is verplicht een beschermd monument in voldoende mate te onderhouden met het oog op het behoud hiervan.

II

Aan artikel I wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

K

In artikel 63, tweede lid, wordt de zinsnede « van artikel 11, eerste lid,» vervangen door: van artikel 11, eerste lid en derde lid,.

Toelichting

In de huidige Monumentenwet is het  verboden om schade toe te brengen aan een gebouw of het te vernielen. Maar schade toebrengen en vernielen kan een heel geleidelijk proces zijn. Als het onderhoud feitelijk achterwege wordt gelaten, dan is er sprake van geleidelijke vernieling en het sluipenderwijs toebrengen van schade. Op deze wijze kunnen onwillige eigenaren uiteindelijk aansturen op bijvoorbeeld sloop van het pand, als dat vanwege veiligheid niet anders meer kan. Indiener ziet dit als een tekortkoming in de huidige wet. Indiener wil dit ondervangen door een vorm van  een onderhoudsplicht in de wet in te voeren. De eigenaar is verplicht het monument in voldoende mate te onderhouden met het oog op het behoud van het monument. Bij gebleken gebrek aan onderhoud kan dit op dezelfde wijze worden aangepakt zoals nu al bij schade en vernieling het geval is.

Van der Ham