Kamerstuk 32424-14

Versnelde invoering boordcomputer taxi in grote steden

Dossier: Wijziging van de Wet personenvervoer 2000, houdende regels ter bevordering van de kwaliteit in het taxivervoer

Gepubliceerd: 17 mei 2011
Indiener(s): Melanie Schultz van Haegen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: organisatie en beleid verkeer
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32424-14.html
ID: 32424-14

Nr. 14 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 mei 2011

Tijdens de plenaire behandeling op 13 april jl. (Handelingen II 2010/11, nr. 73, item 4, blz. 27–49) van de Wijziging van de Wet personenvervoer 2000, houdende regels ter bevordering van de kwaliteit in het taxivervoer, heb ik toegezegd uw Kamer schriftelijk te informeren over mijn overleg met de branche «... of het systeem het eerst ingevoerd kan worden op die plekken waar de grootste problemen zijn.» «...zodat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt voor de klant met het bonnetje....» Dit naar aanleiding van de vraag van het lid Van Gent (GL) om geïnformeerd te worden over het allereerst invoeren van de boordcomputer taxi in grootstedelijk gebied, zodat de printbon aldaar beschikbaar komt voor consumenten. Met deze brief wil ik u nader informeren.

De invoering van de printbon zorgt, na afloop van een taxirit, voor duidelijkheid over de ritprijs. De verplicht uit te reiken printbon is gekoppeld aan de invoering van het dubbeltariefsysteem en niet aan de boordcomputer taxi. Mijn inzet is gericht op invoering van het dubbeltariefsysteem per 1 oktober 2011, met een overgangstermijn van 4 maanden voor de aanpassing van taxameters. Dit betekent dat consumenten op relatief korte termijn kunnen beschikken over de printbon. Consumenten zijn niet afhankelijk van de introductie van de boordcomputer taxi om een printbon te ontvangen na een taxirit.

Ondernemers zijn vrij te besluiten in relatie tot de afschrijvingstermijn om tot aanschaf over te gaan, op enig moment in de komende twee jaar. Het Besluit personenvervoer 2000 biedt geen mogelijkheid om te forceren dat ondernemers in grote steden met spoed een boordcomputer aanschaffen.

Conclusie is dat de printbon losstaat van de boordcomputer taxi en dat met de introductie van het dubbeltariefsysteem de printbon op korte termijn beschikbaar komt voor consumenten. Hiermee kom ik tegemoet aan mijn toezegging.

Ik verwacht u met het bovenstaande voldoende geïnformeerd te hebben.

De minister van Infrastructuur en Milieu,

M. H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus