Gepubliceerd: 22 november 2010
Indiener(s): Arie Slob (CU)
Onderwerpen: afval natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32392-11.html
ID: 32392-11
Origineel: 32392-9

41,3 %
58,7 %

CDA

VVD

GL

SGP

PvdD

D66

PvdA

CU

PVV

SP


Nr. 11 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID SLOB TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 9

Ontvangen 22 november 2010

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel I, onderdeel P wordt een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

Pa

In artikel 10.21, eerste lid, wordt «ervoor zorg» vervangen door: zorg voor de inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen, daaronder begrepen de zorg.

Toelichting

De zorgplicht voor gemeenten is niet beperkt tot de inzameling van het huishoudelijk afval, maar strekt zich ook uit over de verwerking daarvan, inclusief de be- en verwerking op duurzame wijze. De Wet Milieubeheer benoemt de zorgplicht voor de verwerking echter niet als zodanig; deze is op basis van jurisprudentie afgeleid. Gemeenten hebben de keus om deze verwerking zelf te organiseren, of om deze openbaar aan te besteden. Doordat de zorgplicht voor verwerking niet expliciet is benoemd worden gemeenten die de verwerking van het door hen ingezamelde huishoudelijk afval zelf willen organiseren menigmaal geconfronteerd met juridische procedures van commerciële afvalbedrijven. Door de zorgplicht voor de verwerking als zodanig conform de jurisprudentie in de wet vast te leggen wordt eventuele onduidelijkheid op dit punt weggenomen en wordt de rechtszekerheid van gemeenten bevorderd. Daarbij staat het gemeenten uiteraard nog steeds vrij om binnen hun verantwoordelijkheid te kiezen voor een openbare aanbesteding van de verwerking.

Het amendement wordt gewijzigd om de door het amendement te bewerkstelligen wijziging van artikel 10.21 Wet milieubeheer gelijktijdig met de rest van het wetsvoorstel in werking te laten treden. In amendement nr. 9 was de wijziging ondergebracht bij de overige wijzigingen van artikel 10.21 in artikel I, onderdeel Q, van het wetsvoorstel, maar onderdeel Q zal krachtens artikel VI in afwijking van de rest van het wetsvoorstel op een bij koninklijk besluit te bepalen (later) tijdstip in werking treden.

Slob