Kamerstuk 32123-XVI-29

Amendement van het lid Wolbert over het aantrekkelijk houden van het werk voor verzorgenden in verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 5 november 2009
Indiener(s): Agnes Wolbert (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XVI-29.html
ID: 32123-XVI-29

32 123 XVI
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2010

nr. 29
AMENDEMENT VAN HET LID WOLBERT

Ontvangen 5 november 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 44 Maatschappelijke ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 7 000 (x € 1 000).

II

In artikel 44 Maatschappelijke ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 7 000 (x € 1 000).

Toelichting

Het is van belang dat het werk voor verzorgenden zowel in verpleeghuizen als in instellingen voor verstandelijk gehandicapten aantrekkelijk blijft. Dit draagt bij aan het behoud van medewerkers voor de zorg en het imago van de zorg.

In de langdurige zorg, zowel in verpleeghuizen als in instellingen voor verstandelijk gehandicapten is extra deskundigheid bij verzorgenden aangewezen.

Dit amendement strekt ertoe 7 mln vrij te maken voor een fonds waarin via regionale samenwerking tussen opleidingen en zorginstellingen bij- en nascholing en deskundigheidsbevordering plaatsvindt. Zo snijdt het mes aan twee kanten: opleidingen sluiten beter aan op de vraag van de beroepspraktijk en instellingen krijgen extra deskundigheid.

Dekking wordt gevonden in subsidieregelingen ten behoeve van het behoud van thuiszorgmedewerkers, aangezien landelijke mobiliteitscentra deze taak kunnen overnemen.

Wolbert