Kamerstuk 32123-XIV-69

Amendement van het lid Polderman over betaling voor groene en blauwe diensten

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 1 december 2009
Indiener(s): Hugo Polderman
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XIV-69.html
ID: 32123-XIV-69

32 123 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010

nr. 69
AMENDEMENT VAN HET LID POLDERMAN

Ontvangen 1 december 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 21 Duurzaam ondernemen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1 000 (x € 1 000).

II

In artikel 21 Duurzaam ondernemen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1 000 (x € 1 000).

Toelichting

Er is nog weinig bekend over hoe betaling voor groene en blauwe diensten in de praktijk ingevuld moet worden. Toch lijkt dit een belangrijke pijler van het GLB beleid na 2013 te worden. Daarom is het van belang om betaling voor groene en blauwe diensten in een pilot goed te onderzoeken en uit te werken. Hiervoor kan men putten uit de ervaringen uit de biologische landbouw. Ervaring en kennis uit de biologische landbouw kan zo gebruikt worden voor het opstellen van een nieuw beloningssysteem. Aangezien de Vakgroep biologische land- en tuinbouw LTO/Biologica al volop bezig is met het ontwikkelen van criteria, verwijst indiener naar een voorstel voor een vier jarige pilot van de vakgroep en onderzoeksbureau Alterra. Binnen deze vierjarige pilot wordt onderzocht welke criteria nuttig zijn voor betaling voor groene en blauwe diensten en of en hoe toegewerkt kan worden naar een proces van verbetering. Ook wordt gekeken hoeveel landschapswinst er daadwerkelijk wordt behaald en hoe het beleid in financieel uitwerkt voor boeren. Het bedrag van 1 miljoen euro dient als dekking voor het eerste jaar.

Dekking wordt gevondene binnen beleidsartikel 21.11

Polderman