Kamerstuk 32123-XI-76

Reactie op motie Jansen c.s. inzake geluidsreductie Navo-vliegbasis Geilenkirchen (32123 XI, nr. 69)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (XI) en van de begrotingsstaat van het Waddenfonds voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 18 juni 2010
Indiener(s): Eimert van Middelkoop (minister defensie, minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (GPV)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XI-76.html
ID: 32123-XI-76

Nr. 76 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 juni 2010

Uw Kamer heeft ingestemd met de motie van het lid Jansen c.s. (Kamerstuk 32 123 XI, nr. 69) over het vliegen met AWACS-vliegtuigen boven Nederlands grondgebied en het inroepen van de Navo binnenvliegregeling per 1 januari 2012, indien de doelstelling voor een geluidsreductie van 35 procent niet in 2012 wordt behaald. Deze motie is ontraden op basis van bezwaren tegen het gebruik van de Navo binnenvliegregeling als instrument in dit dossier, waarover u eerder per brief bent geïnformeerd (Kamerstuk 30 800 X/30 800 XI, nr. 65, en Kamerstukken 31 200 XI, nr. 74 en 79).

Ik constateer dat waar de motie Neppérus en Samsom (Kamerstuk 31 700 XI, nr. 78) ruimte liet voor het bereiken van de doelstelling om 35 procent geluidsreductie te bereiken in 2012, de motie Jansen c.s. de regering verzoekt al vanaf 1 januari 2012 de Navo binnenvliegregeling te benutten om zeker te stellen dat deze doelstelling wordt behaald. De motie verzoekt de regering dit in juni 2010 te melden aan de NAPMO Board of Directors en voorbereidingen te treffen om op basis van de regeling vanaf de gestelde datum voorwaarden te kunnen stellen aan het vliegen met AWACS-vliegtuigen boven Nederlands grondgebied.

U bent per brief op 13 april 2010 (Kamerstuk 32 123 XI, nr. 66) op de hoogte gesteld van de wijze waarop het kabinet de doelstelling uit de motie Neppérus en Samsom wil bereiken. In deze brief wordt gemeld dat de veronderstelling gerechtvaardigd is dat in 2012 zal worden voldaan aan de motie Neppérus en Samsom. Deze veronderstelling wordt gesteund door onderzoek van het NLR en is gebaseerd op een beoogde afname van het aantal vliegbewegingen en het gebruik van stillere vliegtuigen. Betreffende het gebruik van stillere vliegtuigen kan worden gemeld dat de Navo heeft bevestigd dat vanaf 1 januari 2012 de verouderde TCA-vliegtuigen niet meer worden gebruikt en dat daarnaast alleen nog tankvliegtuigen met stillere motoren worden ingezet.

Het kabinet onderstreept voor het overige dat alle afspraken die gemaakt zijn met de Navo over maatregelen om geluidhinder terug te dringen tot op heden zijn nagekomen.

In lijn met de motie Jansen c.s. zal Nederland tijdens de NAPMO Board of Directors van juni melden dat het parlement de regering heeft verzocht per 1 januari 2012 desnoods de binnenvliegregeling te gebruiken om in 2012 een geluidsreductie van 35 procent te bereiken ten opzichte van het oude maximum aantal vliegbewegingen (3600 per jaar boven Nederlands grondgebied). Conform de motie Jansen c.s. zal het kabinet op basis van de ter hand genomen maatregelen al het mogelijke doen om deze doelstelling te realiseren. Hiertoe zal het de Navo en bondgenoten blijven oproepen zo snel mogelijk resultaat te boeken wat betreft ingebruikname van de nieuwe simulator, het nakomen van afspraken over plaatsingsbeleid van vliegers en het verplaatsen van AWACS-vluchten naar Polen en Hongarije. Duitsland zal nogmaals worden verzocht een aanvullende bijdrage te leveren door transportvluchten op andere vliegvelden te verwerken. Hoewel de inspanningen van het kabinet erop gericht zijn te voldoen aan het bereiken van 35 procent geluidsreductie in 2012 zullen tevens, conform de motie Jansen c.s., de randvoorwaarden voor het stellen van beperkingen aan het vliegen met AWACS-vliegtuigen boven Nederlands grondgebied worden onderzocht.

De minister van Defensie,

E. van Middelkoop