Kamerstuk 32123-X-10

Expertisecentrum diversiteit

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 24 september 2009
Indiener(s): Jack de Vries (staatssecretaris defensie) (CDA)
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-X-10.html
ID: 32123-X-10

32 123 X
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2010

nr. 10
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 september 2009

Tijdens het algemeen overleg van 20 mei jl. over onder andere het Actieplan diversiteit (Kamerstuknummer 31 700 X, nr. 80) heb ik toegezegd een voorstel voor de oprichting van een expertisecentrum gender en diversiteit te bezien. Het expertisecentrum zou onafhankelijk en met voldoende wetenschappelijke diepgang de beleidsontwikkeling van diversiteit moeten ondersteunen. Ook zou met behulp van het centrum de ideeënontwikkeling op het terrein van gender en diversiteit op basis van onderzoek en met kennisnetwerken kunnen worden versterkt. Met deze brief doe ik mijn toezegging gestand.

Het voorstel is sympathiek en de uitgangspunten zijn goed. In het kader van mijn toezegging ben ik dan ook nagegaan welke ontwikkelingen er spelen op dit terrein.

Samenwerking met de Rijksdienst en het nationale onderzoeksveld

In de bredere discussie die gevoerd wordt binnen de Rijksdienst als geheel tekent zich een ontwikkeling af om te komen tot gezamenlijke expertisecentra. Ik heb dan ook afspraken gemaakt met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in haar hoedanigheid als coördinerend minister voor diversiteit, om meer te gaan samenwerken op dit gebied. Daarbij zullen de ontwikkeling van expertise, onderzoek, nieuwe ideeën en het deelnemen aan projecten voor onder andere opleiding, training en arbeidsmarktcommunicatie centraal staan. Nog dit jaar worden plannen hieromtrent nader besproken en zal worden bezien hoe de bundeling van kennis en deskundigheid het beste kan worden vormgegeven. Ik wil bij voorkeur deze expertise op het gebied van diversiteit versterken door aan te sluiten bij één van de gezamenlijke diensten- en kenniscentra die al binnen de Rijksdienst bestaan of zullen worden opgezet. Dit past in het voornemen van het kabinet om bestaande diensten- en kenniscentra rijksbreed beter te benutten. Ook kan van hieruit verbinding worden gelegd met het nationale onderzoeksveld. Tevens zal Defensie gaan participeren in het ambassadeursnetwerk van de Rijksdienst.

Samenwerking binnen Defensie

Ter voorbereiding op deze verdergaande bundeling van kennis en expertise zal ik binnen Defensie de samenwerking tussen het dienstencentrum gedragswetenschappen (DCGW) en de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) versterken door de opstelling van een gezamenlijke onderzoekskalender diversiteit. Hierbij zullen de contacten met internationale onderzoeksinstituten op het gebied van diversiteit worden aangehaald en geïntensiveerd. Dit betreft de algemene onderzoeksinstituten, maar ook de instituten die werken voor of verbonden zijn aan de krijgsmachten van de NAVO-partners. Daarbij zal optimaal gebruik worden gemaakt van moderne ICT-middelen via aangesloten kennisplatforms en -centra, ook op wetenschappelijk niveau.

Deze initiatieven moeten een impuls geven aan het vergroten en bundelen van de kennis en deskundigheid op het gebied van diversiteit, ter ondersteuning van de uitvoering van het actieplan diversiteit 2009–2012. Nauwe betrokkenheid en benutten van kennis hierbij van de defensieonderdelen, de netwerken (Defensievrouwen netwerk, multicultureel netwerk Defensie en de Stichting homoseksualiteit en krijgsmacht) en het onderwijsveld, elk vanuit hun eigen verantwoordelijkheid, blijven essentieel,.

De staatssecretaris van Defensie,

J. G. de Vries