Kamerstuk 32123-VI-103

Jaarverslag rechtspraak 2009

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie (VI) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 19 mei 2010
Indiener(s): Hirsch Ballin
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-VI-103.html
ID: 32123-VI-103

Nr. 103 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 mei 2010

Hierbij bied ik u, conform de Wet op de rechterlijke organisatie, het jaarverslag Rechtspraak 2009 aan.1 Bijgevoegd is eveneens het door de Rechtspraak opgestelde rapport «Kengetallen gerechten 2009».1

Algemeen

In het jaarverslag 2009 wordt door de Rechtspraak op een overzichtelijke wijze inzicht geboden in de in 2009 behaalde resultaten. Tevens wordt met de bijlage «Kengetallen gerechten 2009» evenals het voorgaande jaar inzicht gegeven in de prestaties van de afzonderlijke gerechten.

Instroom en productie

In 2009 stroomden ruim 1,96 miljoen zaken in bij de gerechten. Evenals vorig jaar is er ook in 2009 sprake van een sterke groei. De instroom is het afgelopen jaar met bijna 7 procent toegenomen. De toename is met name zichtbaar op het terrein van civiel, bestuur en de sector kanton. De toename is een direct gevolg van de financiële crisis.

Het aantal afgehandelde zaken nam met 6 procent toe. Het volume aan afgehandelde zaken lag iets lager dan de instroom, waardoor er sprake is van een beperkte toename van de voorraden.

Het gemiddelde zaaksgewicht van de productie was iets lager dan waarmee rekening was gehouden in de productieafspraken. Dit resulteerde in een afrekening van uiteindelijk € 4,3 mln. ten gunste van de egalisatierekening.

Prijsafspraken 2011–2013

In het Besluit Financiering Rechtspraak 2005 is bepaald dat de prijzen voor de Rechtspraak voor een periode van drie jaar worden vastgesteld en opgenomen in de Justitiebegroting. Begin dit jaar is een akkoord bereikt over de prijzen voor de periode 2011–2013.

Ten opzichte van de stand van de vorige begroting worden de prijzen per saldo verhoogd met een budgettair effect van € 1,1 mln. Deze verhoging is het saldo van een meevaller vanwege een lichter geworden samenstelling van zaken (de zogenaamde assortimentsmix) en stijgende prijzen als gevolg van een aantal wetswijzigingen die effect hebben op de zaakzwaarte en enkele technische mutaties.

De Raad heeft op 19 november 2009 een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de financiering van het wetsvoorstel Kinderbeschermingsmaatregelen. Met deze prijsafspraak is ook over dit onderwerp overeenstemming bereikt met de Raad.

Het gemaakte prijsakkoord is onder voorbehoud van de eventuele gevolgen van de heroverwegingen.

Ten slotte maak ik van de gelegenheid gebruik om u in te lichten over de volgende toezegging.

Op 7 oktober 2009 heb ik de Tweede Kamer bij de bespreking van het voorstel tot wijziging van de wet Rechtspositie rechterlijke ambtenaren (TK 31 822), in verband met de herziening van de functie- en bezoldigingstructuur, toegezegd de Raad voor de rechtspraak te vragen de verdeling tussen rechters en seniorrechters/seniorrechters A op te nemen. De Raad heeft mij toegezegd zulks te doen, voorzover de gerechten dat bijhouden. Op pagina 23 van het Jaarverslag geeft de Raad genoemde verhouding weer. Geen onderscheid wordt gemaakt tussen seniorrechters en seniorrechters A, omdat de gerechten dat niet bijhouden.

De minister van Justitie,

E. M. H. Hirsch Ballin